Pošto su zima i prolećni period vreme kada ima najviše krivolova, iz ove organizacije upozoravaju da je neovlašteno pribavljanje zaštićenih ptica kažnjivo i predlažu da se ptice prihranjuju umesto što se neovlašteno love.

– Mnoge zakonom zaštićene ptice pevačice završe u skučenim i prljavim kavezima na berzama sitnih životinja, ispod tezgi na pijacama i vašarima širom Srbije, a oni hrabriji ponude ih preko interneta. Bezobzirni krivolovci, zarad neznatne lične koristi, svake godine na ovaj način povrede i usmrte na hiljade nedužnih stvorenja. Pozivamo sve građane da prijave slučajeve hvatanja divljih ptica, kaže Milan Ružić iz DZPPS.

Prema Ružićevim rečima, divlje ptice hvataju mrežama, klopkama ili na lepak, a osnovni motiv krivolovcima i onima koji kupuju krivolovljene ptice jesu lepota perja i prijatna pesma ptica pevačica.

– Prema dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su češljugar, čižak, zimovka, konopljarka i zelentarka. Šteta koja se nanosi prirodi je nenadoknadiva, budući da ptice često uginu zbog stresa izazvanog hvatanjem i vremena provedenog van prirodnog okruženja, kaže Ružić.