Tribina "Nauka, država i društvo" 4. aprila na Filozofskom fakultetu 1

U razgovoru učestvuju Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i redovni član SANU, Staša Babić, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i Slobodan Perović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Održavanjem ciklusa tribina Nije Filozofski ćutati – na kojima će nastavnici i saradnici Fakulteta sa svojim gostima s drugih visokoškolskih ustanova, umetnicima, naučnicima i javnim ličnostima raspravljati o najaktuelnijim društvenim, kulturnim i političkim temama – Filozofski pruža otvorenu podršku slobodi govora u Srbiji i pridružuje se građanskim nastojanjima za uspostavljanjem demokratskog društva.

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu je najstarija visokoobrazovna ustanova u Srbiji. Kao središte slobodne misli i pokretač demokratskih procesa u društvu, sa svojih devet odeljenja i brojnim naučnim institutima i centrima, Filozofski ima posebnu obavezu i odgovornost da svojim studentima, ali i ukupnoj javnosti, ponudi znanja koja mogu pomoći u razumevanju problema današnjice.

Upravo one nauke koje se izučavaju na Filozofskom, od društveno-humanističkih do istorijskih, mogu svojim teorijskim, empirijskim i metodološkim pristupima da dodatno osvetle savremene fenomene i da ukažu na moguća rešenja problema koji pritiskaju srpsko društvo. Ovaj fakultet neguje tradiciju kritičke i demokratske misli, a njegovi nastavnici i saradnici danas imaju i posebnu moralnu obavezu da tu tradiciju podrže, na taj način doprinoseći izgradnji građanskog društva u Srbiji.