Trivan: Cirkularna ekonomija najbolji način da se zaštiti životna sredina 1Goran Trivan Foto: Božidar Petrović/FoNet (Arhivska fotografija)

„Zelena odnosno cirkularna ekonomija je način da Srbija napreduje i sve evropske države to podržavaju“, rekao je on na otvaranju ovogodišnjeg Mikser festivala u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Trivan je kazao da je neophodno „miksovati“ sve ideje o tome kako zaštititi životnu sredinu, a onda ih i primeniti kako bi se stvorila mogućnost da „Srbija živi u budućem vremenu“.

On je rekao da je potrebno da Srbija postane društvo koje „ide u pravcu evropskih vrednosti jer ruka koja nosi zelenu zastavu ekologije“ najviše je, po rečima ministra, podignuta u Evropi.

„Zbog svega toga naša zemlja uspešno radi na Poglavlju 27 u pregovorima sa Evropskom unijom“, podsetio je Trivan.

Ministar je ukazao da pitanje održivog razvoja u Srbiji nije rešeno od 1972, da se planeta i dalje zagreva, a temperatura na zemlji raste.

„Ako nastavimo ovako na planeti ćemo se pogušiti i spržiti, a poplave i suše će nam biti paradigma klimatskih promena. Zato treba da menjamo i sebe, a ne samo tehnologije“, ocenio je Trivan.