Foto: Božidar Petrović/FoNet (Arhivska fotografija)

Početkom jula predstavnici Bezbednosno informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i drugih institucija, sproveli su akciju otkrivanja nezakonitog odlaganja opasnog otpada.

Trivan se danas lično uverio kakva je situacija na Regionalnoj deponiji u Kikindi, kojom upravlja kompanija FCC EKO, nakon što je, prema izvceštaju RTV, utvrđeno da se na njoj nezakonito odlagao opasni otpad.

Istraživanja sprovodi Institut Vinča, a rezultati bi trebalo da budu obelodanjeni za mesec dana, u zavisnosti od vrste otpada.

„Ja se nadam da nećemo naići na dramatične promene u okolini same deponije, ali će analize to pokazati. Takođe, hoću da kažem, bez obzira šta o kome mislili, da ono na čemu mi insistiramo jeste zapravo interes građana, što nema veze sa politikom“, izjavio je Trivan.

Kako navodi RTV, nakon obilaska nadležnih, u nekoliko navrata, utvrđeno je da je zemljište kontaminirano, čak se kontaminacija vidi i golim okom.

„Ali, obim te kontaminacije i ono što može sada da se sagleda na osnovu preliminarnih rezultata, pokazuje da nema uticaja na okruženje“,rekao je savetnik ministra za zaštitu životne sredine, dr Slobodan Tošović.

„To ne znači da, kada budemo dobili definitivne rezultate, još nešto novo ne saznamo“, predočio je Tošović.

Trivan je dodao da je izuzetno važno da svaki deo Srbije bude proveren i najavio da će se baviti svim preduzećima i depomijama koja se bave opasnim otpadom.

Na taj način ćemo utvrditi šta se zapravo na njima dešava, kako bismo sprečili zagađenja sa kojima smo se susretali u prethodnom periodu, zaključio je Trivan.

RANO ZA ZAKLJUČKE

BečKompanija FCC EKO danas ističe da u slučaju deponije u Kikindi obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo, i napominje da je suviše rano da se donose zaključci, jer ceo proces istrage još traje.

Reagujući na konferenciju za novinare ministra životne sredine Gorana Trivana, kompanija napominje da je deo velike međunarodne FCC grupe sa dugogodišnjim iskustvom u ovom sektoru.

Samo u regionu Centralne i Istočne Evrope, dodaje se u saopštenju, FCC posluje na 28 deponija bez ikakvih pravnih problema u bilo kojoj od zemalja, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji ili Poljskoj.

Grupa je obavezana da prati politiku usklađenosti i kodeks ponašanja koji se odnose na celu grupu.

„Svako njihovo kršenje od strane bilo kog pojedinca ili kompanija, kao što bi bilo ilegalno odlaganje opasnog otpada, nosilo bi posledice i smatralo bi se kršenjem internih propisa kompanije“, naglašava se u saopštenju.

Uz podsećanje da su 3.jula ove godine „ovlašćena državna tela započela proveru Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kikindi“, u saopštenju se ukazuje da je to bila „druga inspekcija na dugoj listi inspekcija koje su sprovedene u ovom Centru za upravljanje otpadom“.

Samo tokom 2018. godine sprovedeno je pet inspekcijskih nadzora. Sve inspekcije iz 2018. i 2017. pokazale su da Centar u Kikindi „posluje u skladu sa svim zakonskim propisima i zahtevima očuvanja životne sredine, i da ne zagađuje podzemne vode“, ističe se u saopštenju.

Kompanija dalje navodi da su Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi, kao i FCC deponija u Lapovu, izgrađeni prema propisima EU i da u skladu sa njima rade od samog početka.

Na osnovu informacija koje je javni tužilac dao FCC 3.jula ove godine, sa različitih mesta na Regionalnoj deponiji u Kikindi uzeto je 40 uzoraka zemljišta da bi se dokazalo da je deponovan štetan otpad, ukazuje se u saopštenju i navodi da je analiza još u toku.

„Važno je napomenuti činjenicu da je javni tužilac naložio da analizu izvrši Institut u Vinči. Prema našim informacijama, laboratorija u Vinči nije akreditovana da obezbedi analizu za određene parametre uzoraka“, dodaje se u saopštenju FCC EKO.

„Takođe je pod znakom pitanja učešće naših konkurenata u procesu uzimanja uzoraka“, naglašava FCC EKO i ukazuje da, s druge strane, ova kompanija „nije dobila dozvolu da uzme svoje sopstvene uzorke ili da analizu istih uzoraka uradi neka nezavisna i ovlašćena laboratorija iz Češke“.

Pod znakom pitanja je, takođe, činjenica da su dva direktora FCC kompanije, kako se tvrdi u saopštenju, „zatvorena samo na osnovu rezultata nezavršene inspekcije i opravdanje za to je mogući rizik da napuste zemlju“.

„Pošto je osnovni interes FCC usaglašenost sa zakonom, kompanija obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo“, ističe se u saopštenju.

Budući da ceo proces istrage još traje, „suviše je rano da se donose zaključci“, smatra kompanija FCC EKO, koja je i „dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka, kao i istraga, potvrditi da kompanija poštuje sve važeće propise i zakone“.