Tvrđavski most u Nišu danas “završen”, a na njemu radovi 1Foto: Nikola Doderović

Rekonstrukcija Tvrđavskog mosta, u centru Niša, na ulazu u nišku Tvrđavu, koja je obeležje ovog grada, danas nije okončana, uprkos obećanju gradskih zvaničnika da će se to, kao i sancija centralnog Trga Kralja Milana, koji se nalazi u produžetku mosta, dogoditi 1. avgusta.

Remont Tvrđavskog mosta, dugačkog tek nešto više od 50.tak metara, traje 516 dana, iako je na početku najavljeno da će biti završena za najviše četiri meseca.

Radnici su i danas pre podne radili na mostu, postavljajući staklenu ogradu i završavajući druge radove, okruženi žicama, metalnim konstrukcijama i naslaganim granitnim pločama.

Uprkos radovima, most je prošlog petka uveće osvetljen, a “vrišteća” pink boja izazvala je oštre reakcije dela građana, koji su je povezivali sa rijaliti programom “Zadruga” i kičem, nakon čega je, u subotu uveče, zamenjena zelenom.

Led osvetljenje Tvrđavskog mosta nije najavljeno na prezentaciji projekta o njegovoj rekonstrukciji.

Gradonačelnica Niša Dragana Stotirovski najavila je da će remont mosta i Trga Kralja Milana biti okončani do 1. avgusta, kako bi Niš “spremno dočekao avgustovski Nišvil i Filmske susrete”, koji se održavaju u Tvrđavi.

Završetak sanacije ovog trga i mosta produžavan je pet puta, a javnost nije saznala konačnu cenu renoviranja i eventualnog plaćanja penala zbog kašnjenja, uprkos takvom zahtevima.

Izvođač radova na Tvrđavskom mostu je beogradska firma Termomont, a čitav posao, prema najavama na njegovom početku, vredan je 60 miliona dinara.

Tvrđavski most u Nišu danas “završen”, a na njemu radovi 2
Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Rekonstrukcija Tvrđavskog mosta počela je 3. marta prošle godine, a centralnog trga još ranije- 29. juna 2019.

U Direkciji za izgradnju grada građanima su ovih dana saopštili novi “momenat”- rok za otklanjanja nedostataka na centralnom trgu i Tvrđavskom mostu, a koji su i golim okom vidljivi, iznosi dve godine.

Izvođač radova će snosti sve posledice ukoliko se ne pridržava ugovornih obaveza ili kvaliteta izvođenja radova, s obzirom da je dostavljena i bankarska garancija, rekli su u tom javnom preduzeću.

Za to vreme, nepoznati građani na veb- sajtu jelgotovmost podsećaju da remont Tvrđavskog mosta traje duže nego čovekovo putovanje od Zemlje do Marsa, koje se “oteglo” na 270 dana.

Remont mosta je, takođe, duži od putovanja satelita od Zemlje do Jupitera (405 dana), prvog putovanja Kristofera Kolumba do Amerike (70) i prve ekspedicije na Južni pol (58 dana). Traje duže i od oba balkanska rata (283 dana), savezničkog oslobađanja zapadne Evrope od Nemaca (85) ili Albanske golgote (54 dana).

Duži je i od kompletne izgradnje Empajer stejt bildinga, oblakodera u Njujorku sa 105 spratova, koja je trajala 485 dana.

Jedna od najstarijih fotografija koja svedoči o Tvrđavskom mostu nastala je 1878. godine, kada je Niš oslobođen od vladavine Osmanlija.

Ovaj most je od svoje izgradnje najmanje tri puta rušen, pa građen ponovo.

Tvrđavski most u Nišu danas “završen”, a na njemu radovi 3
Foto: FoNet/Kostadin Kamenov
Svetli i fontana

U produžetku Tvrđavskog mosta, na Trgu Kralja Milana, nalazi se novoizgrađena fontana, koja već svetli u raznim bojama. Gradski zvaničnici su najavili da će fontana i svirati, poput one na beogradskoj Slaviji.

Gradonačelnica: Osvetljeni most liči na onaj u Singapuru, Velikoj Britaniji, Australiji…

Gradonačelnica Dragana Sotirovki danas je na oficijelnom fejsbuku kazala da je Niš dobio most u centru grada sa svetlećim efektima “poput svetskih metropola i prateći savremene trendove”. Ona je navela primere, a i fotografije neke od takvih mostova u “Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Australiji, Gruziji…”. Dodala je da će most “od sutra biti u potpunosti spreman za pešake i festivale koji nas očekuju u avgustu i septembru”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Tvrđavski most u Nišu danas “završen”, a na njemu radovi”

  1. Niska cuprija od pedesetak metara. Mozda trogodisnja rekonstrukcija nije za Riplija ali je sasvim sigurno slika i prilika stanja u niskoj kasabi koja je nekad davno htela da bude grad.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.