U akciji čišćenja Nacionalnog parka Đerdap prikupljeno preko stotinu džakova smeća 1Foto: J. B. K.

Uoči Dana zaštite prirode zaposleni u JP “Nacionalni park Đerdap” su u akciji čišćenja prikupili su preko stotinu džakova smeća.

Učesnici akcije sakupljali su danas otpad i plastičnu ambalažu na obali Dunava, sa parking odmorišta duž Đerdapske magistrale, na mestima na kojima se zadržavaju ribolovci i izletnici u sve tri opštine – Golubac, Majdanpek i Kladovo, na čijoj teritoriji se prostire najveći nacionlani park u Srbiji.

U akciji čišćenja Nacionalnog parka Đerdap prikupljeno preko stotinu džakova smeća 2
Foto: J. B. K.

-Nadamo se da ćemo svojim primerom uticati da se kako lokalno stanovništvo, tako i posetioci Nacionalnog parka Đerdap odgovornije ponašaju i smeće odlažu na mesta koja su predviđena za te namene, odnosno da posle boravka u prirodi ili obali reke očiste za sobom, kažu u JP “Nacionalni park Đerdap” podsećajući da komunalne službe ne zalaze u šumu i prirodu i da ako ne postoji kanta za smeće to ne znači da u prirodi treba ostaviti otpad.

U akciji čišćenja Nacionalnog parka Đerdap prikupljeno preko stotinu džakova smeća 3
Foto: J. B. K.

Inače, Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009.godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja nacionalne prirode baštine.

Kao datum odabran je 11. april jer je tog dana 1949.godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra. Reč je o vodopadima Spomenika prirode Velika i Mala Ripaljka na teritoriji opštine Sokobanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U akciji čišćenja Nacionalnog parka Đerdap prikupljeno preko stotinu džakova smeća”

  1. Velika pohvala uz sugestiju da i građani uzmu učešće i daju svoj doprinos

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.