Ris Rista konačno zakoračio u slobodu: Pušten je u Nacionalni park Đerdap posle višemesečnog oporavka od povreda (VIDEO) 1Foto: JP "NP Đerdap"

Ovo su prvi koraci risa Riste posle višemesečnog lečenja nakon povrede koju je polovinom novembra zadobio na teritoriji Nacionalnog parka „Đerdap“. Sada je tamo i pušten na slobodu. Inače, tih životinja nema puno, strogo su zaštićena divlja vrsta u Srbiji i retki su srećnici koji su imali priliku da ih vide u prirodi.

Njihovo brojno stanje u Nacionalnom parku Đerdap je nepromenjeno, procena je da na tom prostoru živi između 10 i 12 jedinki, jer je jesenas povređeni mužjak risa, nakon oporavka, danas vraćen u svoje prirodno stanište.

Bezmalo tri meseca trajao je oporavak mužjaka risa koga je polovinom novembra na Đerdapskoj magistrali, kako se pretpostavlja, povredio automobil.

Spasen je zahvaljujući brzoj intervenciji stručnjaka JP “Nacionalni park Đerdap” u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, kažu nam u ovom preduzeću.

Neophodna pomoć koja je podrazumevala hiruršku intervenciju i dalje lečenje, povređenom risu pružena je u ZOO vrtu u Boru gde je zbrinut svega par sati nakon pronalaska na magistrali.

Oporavljen, vraćen je danas u prirodu, u Nacionalni park Đerdap.

-Ris je u saradnji sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu markiran i obeležen GPS ogrlicom pomoću koje će se detaljno pratiti njegovo kretanja u okviru granica prirodnog staništa ove jedinke. Važno je napomenuti da je ovo prvo istraživanje ovog tipa evroazijskog risa u u Srbiji koje će izuzetno doprineti mnogim naučnim saznanjima o ponašanju i ekologiji same vrste na našim prostorima – kaže za Danas biološkinja JP “Nacionalni park Đerdap” Sara Stanković.

Rista, kako su ovom risu kumovali stručnjaci “NP Đerdap” , njegovo spasavanje, oporavak i današnji povratak kući, osvedočio je značaj saradnje upravljača zaštićenog područja, resornog ministarstva, stručnih i naučnih institucija, što nam potvrđuje v.d. direktora JP “NP Đerdap” Saša Janošević.

Ris Rista konačno zakoračio u slobodu: Pušten je u Nacionalni park Đerdap posle višemesečnog oporavka od povreda (VIDEO) 2
Saša Janošević/Foto: J. B. K.

– U upravljanju resursima koje nam je država poverila, koji je veoma težak i zahtevan posao jer treba napraviti pravi balans između korišćenja resursa prirode i njene zaštite, značajna je pomoć ministarstva, kao i drugih stručnih i obrazovnih institucija. Mi, kao upravljači zaštićenog područja, kroz edukativne, projektno usmerene i sve druge korisne aktivnosti moramo razvijati svest o značaju suživota sa prirodom i u institucijama, udruženjima, lokalnoj zajednici imati saveznike u tom poslu – ističe Saša Janošević.

Nacionalni park Đerdap ima svoje mlade rendžere u predškolskim ustanovama i osnovnim školama i edukaciji najmlađih posvećuje se posebna pažnja.

Uoči povratka Riste u prirodu, u donjomilanovačkoj školici su na radionici, upoznajući se sa životinjskim svetom Đerdapa, mališani pričali i crtali risa.

– Na ovaj način deca od malih nogu uče kako da se ponašaju, čuvaju i prepoznaju vrednosti prirode koja ih okružuje – kaže Marija Milenković Srbulović iz JP “Nacionalni park Đerdap”.

Vraćanju risa u prirodno stanište prisustvovali su državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, profesor Biološkog fakulteta dr Duško Ćirović i stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari