Novi Pazar: U bolnici još 14 obolelih od korona virusa 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Gradski štab za vanredne situacije danas je, saopštio, da se na kovid odeljenjima novopazarske Opšte bolnice  nalazi još 14 pacijenata –  11 na Infektivnom odeljenju i tri u Respiratornoj jedinici, po jedna osoba se nalazi na respiratoru i kiseoničkoj terapiji.

Prvi put, juče je zabeleženo da nije bilo prijema pacijenata iz ovog grada, Tutina, Raške i Sjenice. Hospitalizivan je jedan pacijent sa severa Kosova, iz Leposavića, a pet je otpušteno na kućno lečenje.

Crna statistika je zaustavljena i juče je bio peti dan bez preminulih od posledica zaražavanja korona virusom. Na testiranjima se beleže jednocifreni brojevi inficiranih. Od 22 brza antigenska testa, kod 3 je potvrđeno prisustvo virusa. Rezultati testiranja PCR metodom nisu poznati za juče i danas, a u petak i četvrtak registrovano je ukupno 9 zaraženih.

Zdravstveni radnici upozoravaju na oprez i apeluju  na građane da se vakcinišu. Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić, za Danas, je rekao da je u Novom Pazaru, do danas, prvu dozu primilo 18.264, a revakcinisano je više od 14.500 Novopazaraca. Od tog broja trećina su stariji, a mladi od 18 – 40 godina učestvuju sa samo oko 9 procenata. Sledeće sedmice, u ovom gradu će biti vakcinisani zaposleni na Univerzitetu Sarajevo.

-Razgovarao sam sa rektorom tog univerziteta Rifatom Škrijeljom, koji mi je rekao da na spisku ima oko 500 zainteresovanih. Svi neće biti vakcinisani kod nas, jer ima onih koji su zainteresovani da to obave  u našim opštinama koje su bliže granici sa BiH – kaže dr Spahić i dodaje da je, u opštini Tutin gde je nadležan ZZJZ Novi Pazar, do sada, prvu dozu primili oko 3 hiljade, a drugu oko 1.800 osoba i da je „počela je imunizacija osoba smeštenih u Centru za azil i u Domu za lica ometena u mentalnom razvoju. U obe populacije ima oko 200 ljudi i njihova imunizacija biće završena u toku sledeće sedmice“.

Građanima su na raspolaganju vakcine „astrazeneka“,  „sinofarm“  i „fajzer“. Do sada, najviše je dato  doza „sinofarm“ i „fajzer“ vakcina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.