U Crnoj Gori od korona virusa umrle dve osobe iako su bile vakcinisane   1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U Crnoj Gori su od posledica korona virusa preminule dve osobe koje su bile potpuno vakcinisane, saopštila je danas epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milena Popović Samardžić.

Na konsultativnom saslušanju o epidemiološkoj situaciji pred Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ona je kazala da nisu slali lažne poruke da vakcinacija pruža sto odsto zaštite.

„Kod nekih grupa, kao što su stariji sa slabijim imunitetom, možemo očekivati da izostane imuni odgovor kao u ova dva slučaja“, kazala je Popović Samardžić.

Ipak, kako je dodala, vakcinacija pruža visok stepen zaštite od teže forme bolesti i fatalnih ishoda i to preko 90 odsto. Simptomi koje dobiju vakcinisane osobe, kako kaže, biće na nivou prehlade.

Ona je kazala da IJZ smatra da je delta soj koronavirusa već prisutan u Crnoj Gori, te da čekaju potvrdan rezultat testova kako bi bili sigurni u to.

Prema njenim rečima, delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve.

„Zbog veće infektivnosti, ovaj soj se lakše prenosi od prethodnih sojeva. Jedna osoba može da zarazi pet do osam drugih osoba“, istakla je Popović Samardžić.

U Crnoj Gori blago raste broj zaraženih od koronavirusa.

U poslednja 24 sata ukupno su dijagnostikovana 144 novopozitivna slučaja i to 132 medju građanima Crne Gore i 12 među turistima. Trenutno je obolelo 976 osoba.

Rast zaraženih naročito na primorju

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori kompleksna, te da zahteva oprez.

Kako je kazao, zabelež je rast broja obolelih od korona virusa, te da je četrnaestodnevna incidencija na nivou Crne Gore 134,07.

U poređenju s nedeljom ranije ona je, kaže, bila oko 50.

„Neki gradovi su zabeležili još veći porast, naročito na jugu i primorju“, upozorio je Galić, uz napomenu da je na bolničkom lečenju 37 osoba.

Pojasnio je da je porast broja obolelih očekivan, s obzirom na broj turista koji borave u Crnoj Gori.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Crnoj Gori od korona virusa umrle dve osobe iako su bile vakcinisane  ”

  1. Ako bi neko preminuo od Korona virusa a vakcinisan je moze bti samo zakasnelo prijavljivanje u KOVID ambulantu ali moze i da se da neki slabiji antibiotik a trebao je jaci .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.