Američki ambasador u BIH Daglas Meklhejni izjavio je da se krajem maja u Vašingtonu sa liderima SNSD Miloradom Dodikom i Stranke za BIH Harisom Silajdžićem „došlo do neke vrste kompromisa“ o pitanju reforme policije, ali da oni „nisu bili u poziciji da postignu dogovor“. Meklhejni je rekao novinarima u Foči da je s vašingtonskim razgovorima ovih dana upoznao i visokog predstavnika u BIH Miroslava Lajčaka, prenosi Radio Slobodna Evropa. On je ponovio da će, ukoliko reforma policije ne bude usvojena do septembra, to usporiti BIH na njenom putu ka EU i napomenuo da je Rumunija posle priključenja EU, dobila oko milijardu evra pomoći.
Podgorica – Vlada Crne Gore pozitivno gleda na inicijativu premijera Republike Srpske Milorada Dodika za formiranje zajedničke regionalne vatrogasne brigade RS, Hrvatske i Crne Gore. Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović je najavio da će već u septembru sigurnosni zvaničnici iz BIH, Hrvatske i Crne Gore razgovarati o Dodikovoj inicijativi. Dodik je predložio formiranje regionalne vatrogasne brigade RS, Hrvatske i Crne Gore koja bi efikasno mogla da deluje na kritičnim područjima.
Mostar – Kantonalni sud u Mostaru osudio je juče Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića na po 13 godina zatvora, zbog ratnog zločina počinjenog 9. septembra 1993. godine nad hrvatskim civilima u selu Grabovica.
Optuženi Vlahovljak, Rajkić i Karagić bili su pripadnici Devete motorizovane brigade Prvog korpusa Armije BIH.
Zagreb – Hrvatski premijer Ivo Sanader uputio je juče pismo predsedavajućem Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikoli Špiriću povodom brojnih šumskih požara na dubrovačkom području uz granicu s BIH i izrazio zabrinutost brojem i razmerama požara uz državnu granicu. Sanader je predložio razmenu informacija i saradnju u cilju sprečavanja širenja požara preko granice. Takođe je zamolio informacije o merama i aktivnostima koje se u BIH preduzimaju radi sprečavanja daljeg širenja požara.