Sajam knjiga je otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je istakao da je novosadski Salon knjiga prerastao u sajam i predočio cilj projekta ‘Novi Sad 2021’ da se svojim delovanjem i stalnim inovacijama dobro pozicionira u regionu i Evropi.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izjavila je da će gradska vlast nastaviti da podržava manifestaciju koja predstavlja kulturu Vojvodine.

Na otvaranju manifestacije „Art Ekspo“ uručena je nagrada „Laza Kostić“ i na taj način zvanično su počeli i „Dani Laze Kostića“, saopštila je Gradaska uprava.

Priznanje je dodeljeno Slobodanu Vladušiću za knjigu Književnost i komentari, u izdanju Službenog glasnika.

Pored glavne nagrade novosadskom Platoneumu uručeno je priznanje za izdavački poduhvat za ediciju Kulturna baština u Srbiji.

Specijalne nagrade pripale su Andrićevom institutu iz Andrićgrada za celokupnu izdavačku delatnost, nagradu za objavljivanje dvotomnog dela „Teorija komunikativnog delovanja“ Jirgena Habermasa dobila je Akademska knjiga, a nagrađen je i Službeni glasnik za „Istoriju beogradskih svetinja“ Zorana M. Jovanovića.

Vule Ružić dobio je priznanje u novoustanovljenoj kategoriji književnosti za decu za „Roman bez ormana“, a takođe novoustanovljeno priznanje za najbolje prozno ostvarenje koje spaja tradiciju i modernost uručeno je Milošu Latinoviću za roman „Četiri ludila“.