U Srbiji godišnje 4.500 žena oboli od raka dojke 1Foto:Promo

Dr Maja Gulan, šef odseka za hirurgiju dojke užičke Opšte bolnice Užice, navela je da se u Srbiji, koja je u vrhu evropskih zemalja po stopi umiranja od raka dojke, bolest otkrije kod 4.500 žena.

„Bolest se dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi kod oko 400 žena, a glavni uzrok smrtnosti su metastaze i to u 90 odsto slučajeva. Naš cilj je da ranim otkrivanjem i adekvatnim lečenjem sprečimo pojavu metastaze ili da što duže odložimo njeno ponovno pojavljivanje“, kazala je dr Gulan. Ona je dodala da se savremenim i inovativnim terapijama mogu značajno produžiti život i poboljšati kvalitet života pacijentinjama sa metastazama.

„Najnovije terapijske mogućnosti značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto. Ovaj podatak je veoma ohrabrujući, naročito kada se ima u vidu da su te terapije namenjene pacijentkinjama sa najčešćim podtipom HER2- i HR+, koji su zastupljeni u 70 odsto slučajeva. Ipak, teška dostupnost ovih terapija sprečava nas da budemo uspešniji u ovoj borbi“, poručila je dr Maja Gulan.

Slavica Simić, psihološkinja i predsednica Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“ iz Užica, koje je organizovalo tribinu, istakla je važnost psihološke, informativne i iskustvene podrške obolilm ženama.

„Nažalost, zdravstveni sistem još uvek ne odgovara na psihosocijalne potrebe obolelih, osim u Beogradu i Sremskoj Kamenici. Zbog toga su udruženja pacijentkinja u poziciji da najčešće pružaju i psihosocijalnu i iskustvenu podršku koje nisu dostupne kroz sistem institucija“, ukazala je Simić i navela da je uloga udruženja koja pružaju podršku ženama obolelim od raka da zastupaju i te njihove potrebe.

„Da bi smo u tome uspele, neophodno je da kontinuirano radimo na podizanju svesti o značaju rane dijagonostike, ali i obezbeđivanju dostupnosti inovativnih terapija i psihosocijalne podrške i rehabilitacije svim ženama u Srbiji“, poručila je Simić.

Tribina u Užicu je četvrta koja je, posle Beograda, Niša i Sombora, organizovana u okviru nacionalne kampanje „Udruženi za život pred nama“. Naredna će biti u Kragujevcu 17.decembra, a cilj takvih skupova je podizanje svesti građana o raku dojke, značaju rane dijagnostike i psihološke podrške, ali i da se utiče na donosioce odluka da obezbede inovativne lekove za lečenje pacijenata sa tom bolešću.

Organizatori kampanje

Osim užičke „Jefimije“, u kampanji „Udruženi za život pred nama“ učestvuje još šest udruženja – Društvo za borbu protiv raka iz Sombora, „Evropa dona“ i „Budimo zajedno” iz Beograda, Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje, Uudruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Volja“ iz Kragujevca i Udruženje žena sa rakom dojke „Biser“ iz Niša.


Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.