U Srbiji godišnje od raka jajnika oboli 800 žena, više od 450 izgubi život 1Foto: Poster obeležavanja za 2020.

Rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta, a prema najnovijim statistikama jedna od 78 žena suočava se sa ovim problemom. Petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto, ali na žalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto.

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 800 žena, dok godišnje od ovog maligniteta život izgubi više od 450 žena. U svetu se godišnje registruje 290.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 180.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

S obzirom na aktuelnu situaciju, nema velikih edukativnih događaja i okupljanja pacijentkinja i lekara, lekari upozoravaju na ovu bolest i poručuju ženama da idu an preventivne preglede.

„Prevencija ginekoloških karcinoma kroz redovne preglede i važnost edukacije o ovoj vrsti bolesti, najbolja su zaštita u borbi protiv raka jajnika. Zato apelujemo na sve žene, naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i redovno odlaze kod ginekologa. Takođe, danas je dan kada želimo da skrenemo pažnju na sve one pacijentkinje koje se herojski bore protiv karcinoma jajnika. Protekli meseci obeleženi pandemijom, bili su dodatno teški za naše pacijentkinje, ali zahvaljujući naporima lekara proces lečenja je protekao neometano i efikasno“, poručuje Gorica Đokić, predsednica Udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori“.

Ona je navela da svi imamo obavezu da se borimo zajedno za još bolji status pacijentkinja koje se suočavaju sa kancerom jajnika.

„Samo onaj ko vidi dalje i ko planira unapred može iz ove teške situacije da izađe kao pobednik. Čim se malo smiri situacija sa kornavirusom, započećemo jednu veliku kampanju kojom ćemo skrenuti pažnju na sve izazove koje donosi ovaj surovi malignitet“, naglasila je ona u saopštenju.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije naveo je da od raka jajnika obolevaju najčešće starije žene, ali da bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju.

„U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt. Takođe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu inovativnu terapiju, koja se nalazi na Listi lekova RFZO“, objasnio je dr Stefanović.

 Faktori rizika

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika. Neki od njih su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – približno 15 odsto do 20 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena.

Ukoliko se kod zdrave žene konstatuje mutacija spomenutih gena, to ne mora da znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik ovo saznanje je od velikog značaja za preventivno delovanje. BRCA mutacije, bilo nasledne ili stečene, veće su među ženama sa određenim tipom karcinoma jajnika i zato je određivanje BRCA statusa od velikog značaja za donošenje pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji. Od nedavno je uvedena i tzv. „molekularno ciljana“ terapija, koja je dodatno unapredila ishode lečenja ove bolesti. Novi lekovi iz grupe PARP inhibitora pokazuju veliku aktivnost protiv tumora kod žena koje imaju pomenute mutacije.

Prim. dr sci. med. Ljiljana Stamatović, medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije istakla je da se testiranje pacijentkinja sa karcinomom jajnika na BRCA mutacioni status već neko vreme radi u toj ustanovi.

„Karcinom jajnika se obično dijagnostikuje u odmaklim fazama bolesti, a hirurško lečenje u kombinaciji sa sistemskom terapijom predstavlja standardni terapijski pristup kod ovih pacijentkinja. Zahvaljujući mogućnosti sukcesivne primene više različitih kombinacija standardnih citotoksičnih lekova i inovativne terapije, danas sve veći broj bolesnica sa uznapredovalim karcinomom jajnika ima poboljšane ishode lečenja, što omogućava da se ova ozbiljna bolest prevede u hronično stanje“, objasnila je dr Stamatović.

Pet ključnih činjenica o raku jajnika

*Svaka žena je u riziku od ove bolesti

*Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simptomima koje nose druge, manje opasne bolesti

*Svest o simptomima bolesti može spasiti život

*Danas je moguće testiranje na BRCA miutirane gene na rak jajnika. Važno je znati status BRCA mutacije kod žena

*Rak jajnika se najčešće dijagnostikuje u kasnijoj fazi

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.