U sredu drugostepena presuda Šešelju u Hagu 1Foto: FoNet/SRS

Izricanje presude u žalbenom postupku u slučaju lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja biće održano u sredu, 11. aprila, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu.

Kako je ranije potvrđeno iz MMKS-a, presuda će po žalbi, i to pred Žalbenim većem sastavljenim od sudija Teodora Merona (predsedavajući Veća) Lija G. Madoga, Florens Rajt Eri, Bena Emersona i Iva Nelsona de Seresa Batiste Rose, biti održana u 14 časova. Podsetimo, Žalbeno veće je 13. decembra prošle godine saslušalo usmene argumente tužilaštva. Na tom žalbenom ročištu Šešelj nije prisustvovao, a već nekoliko puta je javno rekao da neće ići u Hag na izricanje drugostepene presude. Tužilac Matijas Markusen zatražio je da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora, a kao alternativu predložio je da mu se sudi ponovo.

Prvobitna optužnica protiv lidera radikala podneta je još 15. januara 2003, a operativna optužnica 7. decembra 2007. godine. Šešelj se predao 23. februara 2003. da bi dan kasnije bio izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, poznatijem kao Haški tribunal. Postupak protiv Šešelja je trajao oko deset godina, a više puta je pauziran da bi mu se sudilo za nepoštovanje Tribunala, za šta je i proglašen krivim.

Nakon skoro 12 godina provedenih u pritvoru Tribunala, Pretresno veće ovog suda je 31. marta 2016. oslobodilo Šešelja krivice po svim tačkama optužnice, odnosno po tri tačke za zločine protiv čovečnosti i po šest tačaka za kršenja zakona ili običaja ratovanja. Dakle, oslobođen je optužbi za progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, kao i za zločine protiv čovečnosti na području Srbije, Hrvatske i BiH. Presudom je utvrđeno da je stvaranje Velike Srbije bilo Šešeljev politički cilj, ali da nije podrazumevalo činjenje zločina. Tribunal je Šešelja u novembru 2014, pre izricanja presude, pustio na privremenu slobodu zbog bolesti, tako da lider radikala nije prisustvovao izricanju te prvostepene presude.

Radikali

Podsetimo, MMKS tereti i fukcionere SRS, Vjericu Radetu i Petra Jojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka Tužilaštva Haškog tribunala da svedoče u korist lidera radikala Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge. Treći optuženi, Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo. Iako je čak i Interpol izdao crvene poternice za njihovo hapšenje, Srbija je odbila da ih izruči u Hag. Zbog toga je MMKS predložio da Radeti i Jojiću bude suđeno u Srbiji, a ostalo je da se vidi da li će tako i biti, mada su srpske vlasti pristale na taj predlog.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.