U sukob na Filološkom uključeni i studenti 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Od sednice do sednice ona po sopstvenom nahođenju bira čiji će glas uvažiti, a čiji ne, pri čemu istovremeno pokušava da isključi iz izjašnjavanja legitimne članove Saveta, a uključuje one koji su članstva u Savetu razrešeni još letos. Time Samardžija Grek može načiniti privremenu pometnju, ali ne može prikriti činjenicu da je predlog Statuta dobio podršku većine ukupnog broja članova Saveta – kaže za Danas Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakultet, reagujući na saopštenje v. d. uprave te visokoškolske ustanove koja tvrdi da je Statut vraćen na doradu Statutarnoj komisiji zbog brojnih propusta.

Prema saznanjima Danasa, najnoviji kamen spoticanja je nastao oko mandata predstavnika studenata u Savetu. Jedan od studenata Filološkog, inače bivši član Studentskog parlamenta, osporio je legalnost izbora za novi saziv tog tela, što aktuelno rukovodstvo Parlamenta odbacuje.

Takođe se pitanje verifikacije mandata predstavnika studenata u Savetu koristi da se dovede u pitanje validnost glasanja za Statut.

Irena Špadijer kaže da na Filološkom fakultetu „ne postoje nikakve struje, već postoji, s jedne strane, jasno izražena volja 221 člana Nastavno-naučnog veća, a, sa druge, bivša v. d. dekanka koja ne priznaje da je u penziji i zamenica predsednika Saveta koja ne priznaje glasove članova tog tela“.

– Filološki fakultet u stanju institucionalnog haosa ne drži nikakav sukob zaposlenih, nego bahata samovolja dve osobe koje gaze sve propise i dobre običaje, pozivajući se pritom na navodnu podršku Ministarstva prosvete – navodi Špadijer.

Ona podseća da je Statut usvojen većinom glasova članova tog tela – od 21 prisutnog člana, 14 članova je bilo za, troje protiv i četiri uzdržana. To je konstatovano i u izveštaju o glasanju koji je sačinio Odsek za opšte i pravne poslove Filološkog fakulteta u koji je naš list imao uvid.

– Protiv predloga Statuta su glasali Mihajlo Rabrenović, profesor strukovnih studija i prorektor Megatrenda, kako stoji na sajtu ovog univerziteta, Vesna Spasić Jokić, profesorka u penziji i Velibor Vidić, istoričar iz Valjeva, pokazujući da ne predstavljaju vladu koja ih je delegirala nego vrše opstrukciju rada Filološkog fakulteta iz samo njima znanih razloga – kaže Špadijer.

Pitanja bez odgovora

Kada će Statut biti upućen na izjašnjavanje Odboru za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu rektorka UB Ivanka Popović juče nije znala. Do zaključenja ovog izdanja Danasa iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor da li će reagovati kako bi se nastavila procedura usvajanja Statuta na Univerzitetu, što je preduslov za raspisivanje konkursa za izbor novog dekana. Pitali smo Ministarstvo i da li će reagovati pošto se aktuelna v. d. uprava oglušila o rektorkine dopise da se mora izabrati novi v. d. dekana, jer je doskorašnjoj v. d. dekanki Anđelki Mitrović od 1. oktobra prestao radni odnos. Takođe nas je interesovalo da li Mitrović ima podršku Ministarstva, na koju se ona poziva, kao i da li će nešto preduzeti pošto još nije izabran predsednik Saveta, zbog čega je upravo ministar prosvete u nedavnom saopštenju kritikovao Fakultet. Odgovore nismo dobili.

Odluka Saveta

Redakciji Danasa juče popodne je prosleđena odluka Saveta koju je potpisala zamenica predsednika tog tela Tatjana Samardžija Grek, u kojoj piše da Statut nije usvojen jer nije dobio potrebnu većinu od 14 glasova. Prema izveštaju o glasanju na koji se ona poziva, u glasanju je učestvovalo 19 članova Saveta, od kojih je za usvajanje Statuta bilo 12, tri su bila protiv, a četiri uzdržana. U odluci se navodi da su dva studentska glasa nevažeća, jer su studentima mandati u Savetu istekli 30. septembra, a osporava se i izbor novog saziva Studentskog parlamenta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.