Foto: domzdravljasd.rs

Ovo je druga zdravstvena radnica koja je preminula od posledica malih boginja, međutim još nema potvrda o smrti iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Četvorogodišnji dečak iz Vranjske Banje preminuo je juče od komplikacija izazvanih malim boginjama u četvrtak na Dečijoj internoj klinici u Nišu.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je da je Klinički centar Niš u četvrtak prijavio ovaj smrtni ishod, te da je bilo laboratorijski potvređeno da je dečak zaražen morbilama, a da je u kliničkom toku došlo do razvoja i zapaljenja pluća. Institut je saopštio da je ovo šesta žrtva malih boginja u Srbiji, a treća na jugu Srbije.

Prema podacima “Batuta”, od oktobra prošle godine, kada je proglašena epidemija, do 1. marta ove godine, registrovano je 2.838 obolelih od malih boginja na teritoriji Srbije. Kod 318 pacijenata registrovana je upala pluća, kao najčešća teža komplikacija malih boginja, a jedan pacijent imao je zapalenje mozga. Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 65 godina.