Foto: Omladinski centar CK13

Mladima je potreban prostor u kome mogu da provode vreme zajedno, učestvuju u aktivnostima shodno svojim potrebama i interesima, učestvuju u donošenju odluka i slobodno se izražavaju.

Ovo je takođe bitno u humanitarnim situacijama- ukoliko se mladima obezbedi bezbedan prostor oni mogu da doprinose razvoju, miru i socijalnoj koheziji.

Tokom protekle četiri godine, uočili smo veliku korist koju mogu da imaju omladinski prostori i podrška slobodnim aktivnostima. Kroz angažovanje mladića i dečaka u lokalnim kancelarijama za mlade i Budi muško klubove širom Srbije, uvideli smo da mladići mogu da budu naši saveznici u borbi za rodnu ravnopravnost, i da podstiču promene u svojim lokalnim zajednicama”, izjavila je Doina Bologa, direktorka UNFPA za Srbiju.

Od 2015, UNFPA, agencija UN za seksualno i reproduktivno zdravlje, podržavala je rad sa izbeglicama I migrantima u Srbiji, uključujući mladima.

Samo ove godine, preko 40 radionica pružilo je bezbedno okruženje za preko 400 žena i devojčica iz migrantske populacije. Na radionicama one su usvojile nove veštine i razgovarale o ljudskim pravima, nasilju, ženskim pravima i mnogim drugim temama koje su njima važne”, dodaje Marija Raković, zamenica direktora UNFPA za Srbiju.