UNFPA: Skoro polovina žena u 57 zemalja nema pravo izbora 1Foto: Unsplash / Romina Farías

Skoro polovini žena u 57 zemalja uskraćuje se pravo na odlučivanje da li će imati seksualni odnos sa svojim partnerom, upotrebiti kontracepciju ili potražiti zdravstvenu zaštitu, pokazuje izveštaj Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) „Stanje svetskog stanovništva“ koji je objavljen danas.

Navodi se da je 55 odsto žena u potpunosti osnaženo da pravi izbore koji se tiču zdravstvene zaštite, kontracepcije i sposobnosti da prihvati ili odbije seks.

Navodi se da 71 odsto država garantuje pristup sveobuhvatnoj maternalnoj nezi, 75 odsto država zakonom obezbeđuje potpun, ravnopravan pristup kontracepciji i oko 80 odsto država ima zakone kojima podržava seksualno zdravlje i blagostanje, dok 56 odsto država ima zakone i politike kojima podržava sveobuhvatno seksualno obrazovanje.

U državama istočne Evrope i centralne Azije žene, uopšteno, imaju veću telesnu autonomiju, ali je, kako s navodi, udeo žena koje nisu osnažene da donose izbore u vezi sa zdravstvenom zaštitom, kontracepcijom i pristankom ili nepristankom na seks i dalje značajan – 19 odsto u Ukrajini i 34 odsto u Jermeniji.

U Srbiji se navodi primer romske populacije, u kojoj je 56 odsto žena uzrasta od 20 do 24 godine stupilo u brak dok su bile maloletne, a 16 odsto pre navršene 15. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.