Unija sindikata prosvetnih radnika: Zaposliti veroučitelje na neodređeno vreme 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da u ovoj školskoj godini bude rešen radni status nastavnika verske nastave na „neodređeno vreme”.

Iz Unije je saopšteno da ti nastavnici od 2001. godine imaju neregulisan radni status.

„Ovi ljudi čitavih 20 godina, od školske 2001/2002. godine kada je, prvenstveno kao fakultativni, vraćen predmet verska nastava, rade na određeno vreme, uprkos tome što je školske 2003/2004. godine, predmet postao obavezan izborni”, navedeno je.

Radni status tih nastavnika zavisi, kako su kazali iz Unije, od toga ko je „na ministarskom mestu”.

„Malo-malo pa neki ministar odluči da predmet ukine, drugi se pravi da ne postoji, a prethodni ministar (Mladen Šarčević) je patrijarhu Irineju obećao da će rešiti radno-pravni status veroučitelja čim se ukine Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je ukinuta u januaru 2021. godine”, napomenuli su oni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Unija sindikata prosvetnih radnika: Zaposliti veroučitelje na neodređeno vreme”

  1. Hvala Bogu.
    Razborit, pravedan i solidaran zahtev reprezentativnog sindikata u prilog nerešenih socijalnih problema kolega – veroučitelja.

  2. Kako da ih zaposle na neodredjeno kada 2/3 njih nema odgovarajucu strucnu spremu? Zamisli da veronauku drze poljoprivtedni tehnicari, bravari, konobari, i neznam sve koja zanimanja? O cemu pricate pobogu. Bruka i sramota bi bila

  3. Koliko ja znam, veroucitelje postavlja Crkva. Oni nemaju adekvatno pedagosko obrazovanje, i zato im je, pored odrzvanja casova, jedina obaveza prisustvo Vecima. Umesto da se u SEKULARNOJ drzavi sindikat bori da se verska nastava vrati tamo gde pripada – u Crkve, oni hoce da izjednace nastavnike sa verouciteljima.

    • Da li znaate da je veroucitelj ovogodisnji dobitnik Svetosavske nagrade Ministrstva? Kaze i da Vas nije video na dodeli nagrada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.