Unija sindikata škola Beograda: Još jedna demonstracija samovolje ministra Šarčevića 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

„Pozivajući se na zakonom mu dato pravo imenovanja direktora škola, ministar je za direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ na Vračaru imenovao Jovanu Milenković, kršeći upravo član zakona na koji se pozvao jer je rešenje u imenovanju u školu stiglo danas, 16. septembra 2019., a dokumentacija o kandidatima – učesnicima konkursa dostavljena je ministru 5. jula 2019. (član 123. stav 18 ZOSOV-a propisuje da ministar u roku od 30 dana od prijema dokumentacije vrši izbor direktora ustanove)“, ističu iz Unije.

Međutim, kako navode, kašnjenje u donošenju odluke nije jedini ministrov „greh“.

„Naime, sama odluka da za direktora ugledne beogradske osnovne škole koju pohađa skoro 1000 učenika postavi kandidatkinju koja po stažu jedva da ispunjava uslove (8 godina ukupnog staža, a nepune dve godine u školi u kojoj je imenovana za direktora) i koja je od 76 glasova zaposlenih dobila jedva 9 glasova, potpuno je neprihvatljiva. Ovakvom odlukom ministar na velika vrata uvodi politiku u školu jer se zna da je buduća direktorka „istaknuti član“ opštinskog odbora SNS-a na Vračaru i to joj je očigledno jedina kvalifikacija“, kažu oni.

Konkurs za izbor direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ na Vračaru, kako iz Unije navode, raspisan je u maju 2019. jer sadašnji direktor u oktobru navršava 65 godina i po sili zakona mu prestaje radni odnos, a samim tim i dužnost direktora.

„Na konkurs su se prijavila tri kandidata. Mišljenje nastavničkog veća bilo je podeljeno između dva kandidata, dugogodišnja radnika škole koji su svojim radom i postignućima jasno pokazali da su spremni da preuzmu ovu dužnost (34 i 32 glasa; jedna kandidatkinja ima zvanje pedagoškog savetnika – saradnika, druga je obavljala poslove pomoćnika direktora). Iako nije jasno pokazalo koga želi za direktora, nastavničko veće je jasno pokazalo koga ne želi na toj funkciji jer je treća kandidatkinja dobila 9 glasova. Upravo ta kandidatkinja je predložena od strane Školskog odbora dobivši glasove članova predstavnika lokalne samouprave i glasove predstavnika roditelja. U ovoj školi, kao i u mnogim drugim, roditelji, članovi Školskog odbora, članovi su i vladajuće stranke, pa se nalaze u direktnom sukobu interesa jer zastupaju i interese lokalne samouprave“, ističu iz Unije.

Oni kažu da je nakon ovakvog glasanja članova Školskog odbora, nastavničko veće uputilo zahtev ministru prosvete da ne uvaži predlog Školskog odbora jer bi, kako su naveli, imenovanje Jovane Milenković moglo da dovede u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove s obzirom da je predložena kandidatkinja pokazala da ne poseduje kompetencije potrebne za obavljanje poslova direktora škole.

„Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije takođe se po ovom pitanju obratila ministru upoznavši ga sa situacijom, a prosvetnoj inspekciji upućena je žalba u kojoj je ukazano na neregularnosti koje su pratile sam postupak izbora direktora škole. Nakon toga, u školi su izvršena dva vanredna inspekcijska nadzora. Pri prvom nadzoru „nisu uočene nepravilnosti“, pa je Unija ponovo reagovala, a ministarstvo je naložilo „dopunski nadzor“. Prilikom drugog nadzora inspekcija je utvrdila određene nepravilnosti, a Zapisnik je prosleđen na dalju nadležnost ministru“, navode iz Unije.

Međutim, oni navode da i pored uočenih nepravilnosti, umesto da, u skladu sa članom 123. stav 19. ministar donese rešenje o ponovnom raspisivanju konkursa za izbor direktora, gospodin Šarčević, oglušivši se na upozorenja zaposlenih u školi i sindikata, nakon više od 70 dana od prijema konkursne dokumentacije, imenovao kandidatkinju Jovanu Milenković, nastavnika razredne nastave, za direktora Osnovne škole „Sveti Sava“.

Oni ističu da je ovo treći put za dve godine da ministar Šarčević ignoriše mišljenje i volju zaposlenih u ovoj beogradskoj školi.

„U januaru 2017. godine ministar Šarčević odbio je da potpiše imenovanje direktoru koji je ovu školu uspešno vodio deset godina i pored toga što je dobio punu podršku zaposlenih (preko 90% glasova) i svih 9 glasova Školskog odbora. Procenio je da bi njegovo imenovanje „dovelo u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove“ i naložio raspisivanje novog konkursa. Na ponovljenom konkursu mišljenje zaposlenih je ostalo nepromenjeno, ali ni ministar nije promenio svoje, pa je za direktora postavio kandidata koji je imao tri puta manje glasova zaposlenih“, kažu oni.

„Nastavnici u ovoj školi su ogorčeni. Svojim trudom, radom i zalaganjem, velikim brojem vannastavnih aktivnosti, učešćem u raznim projektima i manifestacijama školu su doveli među najbolje osnovne škole u Srbiji što pokazuju i rezultati na završnom ispitu (najbolje rangirana škola na Vračaru, četvrta u Beogradu, osma u Srbiji sa prosekom od 30,37 poena na završnom ispitu). Ovakvim postupanjem ministra, njihov rad je potpuno obezvređen, njihova uloga marginalizovana, a njihovo mišljenje odbačeno treći put zaredom. Neko drugi sa strane demonstrira moć i pokazuje da zna bolje i više od njih samih“, ističu iz Unije.

Oni navode da su ogorčeni i roditelji, jer znaju kakve lomove može da proizvede ulazak politike u školu.

„Posledice se već naziru, a u ovoj školi skoro 30 nastavnika je zaposleno na određeno vreme zbog zabrane zapošljavanja. Kad ona bude ukinuta početkom godine, može se pretpostaviti ko će zauzeti njihova mesta. Kvalitet nastave biće doveden u pitanje, a to je roditeljima prioritet“, kažu iz Unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.