UNS: Ko su kandidati za članove UO javnih servisa 1Foto: Bojan Cvejić

Kakoje rečeno UNS-u u REM-u, konkurs za predlaganje članova UO RTS-a i RTV-a objavljen je zbog podnošenja ostavke jednog člana UO RTS-a i isteka mandata dva člana UO RTV-a.

UNS podseća, da je nekadašnji savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića Nebojša Krstić u aprilu ove godine podneo ostavku na mesto člana UO RTS-a, zbog toga što je bio, kako je objavio na Tviteru, “nezadovoljan izveštavanjem RTS o paravojnom kampu, kao i činjenicom da kao član UO RTS nema prava da se meša u uređivačku politiku kuće”.

Na listi za člana UO RTS-a je pet kandidata i to: diplomirani komunikolog Mario Spasić, doktor političkih nauka i naučni saradnik Irina Milutinović, inokorespodent Siniša Milošević, novinar Nenad Janković i kompozitor, penzioner Milovan Filipović, a njihove biografije objavljene su na sajtu REM-a.

Mario Spasić je generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ , a na tom mestu je od 2005. godine.

Od 2015. godine do danas glavni je koordinator i član Radnog tela za borbu protiv korupcije u sistemu zdravstva. Od 2012. do 2013. godine bio je kontakt osoba za Srbiju Evropske prestonice mladih 2013. godine.  Član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije bio je od 2010. do 2012. godine.

Irina Milutinović je od 2016. godine, kao naučna saradnica, zaposlena u Institutu za evropske studije u Beogradu. Od 2014. do 2016. godine bila je angažovana, kao docent za užu naučnu oblast „Kultura“, na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu, na predmetima „Istorija kulture i civilizacije“, „Menadžment u izdavačkoj delatnosti“ i „Savremeni medijski sistemi“. Izabrana je za naučnog saradnika Instituta za političke studije u Beogradu 2013. godine. Od 2004. do 2014. godine bila je zaposlena u Izdavačkoj delatnosti na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na poslovima urednika i lektora.

Siniša Milošević na TV Sinemania i TV Film klub radi od 2013. godine. Radio je kao di džej prezenter na Radio Top FM, kao novinar i spiker u vestima na radiju „Indeks“ od 1992. do 1993. godine. Bio je novinar u  Novinskoj agenciji „Tiker“. Radio je i u Radio „Pingvinu“ i TDI radiju.

Udruženje „RAB Srbija“ je za člana UO RTS-a predložilo generalnog sekretara REM-a Nenada Jankovića.

Janković je od 2008. do 2016. godine bio zamenik direktora RRA i generalnog sekretara REM-a. Samostalni medijski analitičar RRA bio je od 2007. do 2008. godine, a kreativni direktor marketinške agencije „Lider“ iz Kragujevca od 2006. do 2007. godine. Bio je i savetnik u RTK od 2004. do 2006. godine. U biografiji se navodi da je bio glavni urednik Drugog programa Radio Kragujevca (1997-2001) i „Prve privatne televizije Kanal 9“ iz Kragujevca (1996-1997).

U predlogu da član UP RTS-a bude Milovan Filipović navodi se da je „najbolja preporuka sve ono što je uradio kao umetnik stvaralac u životu i tokom 43 godine rada u RTS-u“.

„Radio sam kao muzički urednik, novinar-kritičar gotovo na svim programima“, piše Filipović i dodaje da je „dao pečat mnogim zabavnim i kulturnim emisijima, uređivao sve programske horizontale, idejno osmislio i realizovao na hiljade špica i džinglova, bio glavni muzički urednik Beograd 202“.

„Radio sam 15 godina u Muzičkoj produkciji kao muzički producent za sve žanrove muzike-ozbiljna, narodna i zabavna“, navodi se u predlogu.

Za dva člana UO RTV-a Savet REM-a je utvrdio pet kandidata i to master ekonomistu Dalibora Bubnjevića, diplomiranog pravnika Đuru Vlaškalića, menadžera u medijima Budimira Markovića, kompozitora i dirigenta Jovana Adamova i diplomiranog ekonomistu Branislava Popovića.

Dalibor Bubnjević je od 2007. godine generalni direktor i glavni i odgovorni urednika lista „Zrenjanin“. Od 2015. godine je predavač za užu naučnu oblast Menadžment i informatika u Visokoj školi strukovnih studija „Sportska akademija“ u Beogradu. Od 2016. do 2018. godine bio je saradnik u nastavi u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu, a od 2012. do 2015. godine bio je asistent u Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu.

Bio je direktor i glavni urednik „Kikindskih novina“ od 2009. do 2010, a od 2004. do 2012. godine bio je autor i voditelj emisije na televiziji „Santos“.

Đura Vlaškalić je menadžer i stručni konsultant. Od 2017. do 2018 godine je specijalista ljudskih resursa i konsultant za  BSCI i HealtCare Europe u Rumi. Kao savetnik u Skupštini AP Vojvodine radio je od 2008. do 2017, a od 2005. do 2008. godine bio je šef Kancelarije za promociju Vojvodine i koordinator Centra za promociju i strateški razvoj Vojvodine.

Vlaškalić je bio direktor Fakulteta za pravne i poslovne studije od 2006. do 2007. godine i direktor Fakulteta za uslužni biznis iz Novog Sada od 2002. do 2005. godine. Od 1992. do 2002. bio je vlasnik agencije za pružanje usluga iz oblasti marketinga i pružanja usluga organizovanja obrazovnih i kulturnih konferencija i događaja.

Budimir Marković je predsednik Udruženja profesionalnih i medijskih radnika Vojvodine.

U predlogu za člana UO RTV-a navodi se da je Marković „ u novinarskoj profesiji 37 godina“ i da je „prešao put od novinara početnika do direktora informativnog programa RTV-a“.

„Ono što je najzanimljivije je činjenica da je ceo radni vek proveo u ovoj medijskoj kući od pozicija novinara izveštača, urednika jutarnjeg programa, urednika informativnog programa, odgovornog urednika Radio Novog Sada, savetnika direktora Televizije Novi Sad za program, zamenik direktora Radio Novog Sada, šef centralnog deska RTV-a i na kraju direktora informativnog programa RTV-a, a sa ove funkcije pre godinu dana otišao u penziju“, navodi se u predlogu.

Jovan Adamov je „kompozitor i dirigent, izuzetan poznavalac radnih procesa u RTV-u“.

„Ceo radni vek proveo je u toj ustanovi i više decenija bio na odgovornim funkcijama. Osim uspešnog rukovođenja radnim procesima, velike zasluge pripadaju mu i za realizaciju prestižnih TV emisija i serijala ‘Muzički tobogan’, ‘Fazoni i fore’, ‘Željoteka’“, navodi se u predlogu. Adamov je jedan od osnivača i predsednik u više mandata Udruženja kompozitora Vojvodine.

„Trenutno je pri kraju svog prvog mandata člana UO RTV. Smatramo da bi svojim zalaganjem i iskustvom mogao dati značajan doprinos i u ponovnom mandatu, u važnom periodu za RTV“, navodi se u predlogu.

Branislav Popović bio je član UO RTV-a.

„U toku svog dugogodišnjeg radnog iskustva obavljao je poslove finansijskog direktora, predsednika Komiteta za privredu Zrenjanin, člana Izvršnog veća Skupštine opštine Zrenjanin i potpredsednika Izvršnog veća Skupštine opštine Zrenjanin, Pokrajinskog sekretara za privredu i člana Izvršnog veća Skupštine Vojvodine, direktora Elektovojvodine Novi Sad, potpredsednik Delta Holdinga za Vojvodinu, potpredsednika Hemofarma ad, direktora Energije, Tehnike, Tehnologije d.o.o, predsednika Upravnog odbora JAT-a i druge odgovorne funkcije u privredi i društvu“, navodi se u predlogu Fondacije „Privrednik“ za člana UO RTV-a.

Mandat članova UO RTS-a i RTV-a je pet godina, podseća UNS.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.