UNS: SOS telefon za četiri meseca pozvalo 100 novinara 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Besplatni SOS telefon koji je počeo sa radom 1. marta, do 1. jula pozvalo je oko 100 novinara koji su se osetili ugroženim, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Predsednik ANEM-a i član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić objasnio je da je najveći broj poziva vezan za starije slučajeve koje novinari nisu prijavljivali, kao i da se novinari interesuju šta bi sada mogli da urade ako se odluče na neku pravnu akciju, navodi se u saopštenju.

„U početku je 80 odsto poziva bilo van Beograda. Od toga, više od pola su bili potpuno nepoznati slučajevi koji nisu prijavljivani. Najveći broj tih prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja. Registrovani su i slučajevi u kojima se samo prijavljuje postojanje problema, ali bez želje da se ide nekim pravnim putem, već se samo moli da se registruje slučaj pritiska ili nekih graničnih pretnji. Više slučajeva vezano je za neke socijalne probleme i situacije, što nije posao ovog servisa. Takođe registrovano je više slučajeva krađe intelektualne svojine, što je sve češći problem sa osnivanjem velikog broja fantomskih sajtova, bez angažovanih novinara, koji kradu sadržaje ozbiljnih lokalnih sajtova“, rekao je Matić UNS-u.

Među zabeleženim prijavama je i vrlo ozbiljna pretnja preko društvenih mreža jednoj od najpoznatijih novinarki, dodaje Matić.

„Dogovorili smo se da se ne izlazi u javnost kako bi pokrenuli ceo mehanizam. Uključili smo zamenika RJT i zamenika direktora MUP-a da se angažuju oko ovog slučaja, jer je reč o drugooptuženom u važnom sudskom procesu koji je u bekstvu, a uz postojeću ima još dve Interpolove poternice. Sada se za njim traga i zbog ove pretnje. Mi redovno pratimo šta se po tom slučaju događa, a obavestio sam nadležnog tužioca u slučaju koji je sada u toku. Sa ovom koleginicom održavamo redovnu komunikaciju kako bi mogli zajedno da procenjujemo bezbednosni status i kako bi pratili i druge reakcije koje se pojavljuju svakodnevno “, navodi Matić.

Kako ističu, sigurna linija 0800 100 115 dostupna je 24 sata, besplatna je i predstavlja podršku novinarima i novinarkama u situacijama kada su izloženi pretnjama ili trpe pritiske, napade i progon, ili se nalaze u drugim situacijama u kojima se osećaju ugroženo.

U međuvremenu naziv SOS telefona je preimenovan u Sigurnu liniju, a Matić je istakao da se na telefon javljaju pravnici ili specijalisti za pitanja bezbednosti novinara.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.