Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Vreme na dana[nji dan pre 80 godina prenosi vest iz Londona o neobičnim pticama kradljivicama. Poznati ornitolog nakon dužeg posmatranja došao je do zaključka da ptice nakon gubitka jaja nalaze pin pong, loptice za golf, vunene loptice i slične oredmete, odnose ih u gnezdo nadajući se da će se iz njih izleći mali ptići.

Tu je i priča iz Kaira, gde je malo ženske kože napravilo veliki problem muškarcima. Oni su se pobunili protiv nove mode da se žene kupaju u kostimima, pa su sada na svim plažama znaci upozorenja. Na njima piše da žene moraju oblačiti pristojno, što manje izlažući kožu suncu i muškim pogledima.

U ovom broju saznajemo i da Japanski car vodi borbu za očuvanje nacionalne kuhinje. On je najboljeg kuvara poslao da putuje zemljom i prikuplja najbolje recepte za domaća jela. Tako želi da sačuva Japan od prodora stranih kuhinja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pravda 24. avgusta 1938. godine donosi vest o seljacima iz Neretve koji su pronašli način da dobro zarade. Iako podneblje prepuno močvara i baruština ne daje mnogo izgleda za život, lov na pijavice i žabe za lokalno stanovništvo postao je glavni izvor prihoda.

Oni noću popale sveće i čamcima idu u lov. Žabe zaslepljene svetlom stoje nepomične na površini, i postaju lak ulov. Još bolju zaradu donose pijavice kojih ima u izobilju. Preko leta zarada može da bude i više stotina hiljada dinara.

U ovom broju zanimljiva je i priča iz malog londonskog sela. Problem nastaje nedeljom kada mala crkva, koja potiče još iz 14. veka, postane pretesna za vernike koji žele da je posete.

Pojavila se grupa pobožnih građana sa predlogom da do novca za izgradnju crkve dođu tako što će nekoliko puta nedeljno jesti samo hleb i sir. Ostatak novca koji bi inače potrošili na drvo, gas i meso preusmerili na gradnju. Ova ideja odmah je privukla pristalice, ali i trgovce, mesare koji su protiv toga. Sada se vodi borba oko izgradnje „crkve od sira“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.