Foto: M. V.

-Prva štala za smeštaj konja već je 60 odsto gotova, a do kraja godine, pored nje, biće završena i druga štala kao i manjež za konje. Takođe, rekonstruišemo pešačku zonu i javnu rasvetu, na površini od oko 2.000 kvadrata. U ove radove ulaže se 70 milion, od čega država daje 40, a 30 grad iz budžeta – kazao je Stojanović.

Ergela je iz godine u godinu sve uređenija, o čemu svedoči i veliki broj posetilaca svih generacija. Prošle godine obnovljena je trofejna sala, a završen je i „Avantura park“ za decu od 6 do 12 godina, kao i trim staza sa teretanom. „Posećenost „Avantura parka“ nadmašila je sva naša očekivanja. Svakodnevno dolaze deca iz grada i okoline, a posećuju nas i u okviru školskih ekskurzija. I na trim stazu i teretanu svakog dana dolaze rekreativci, jer ovde imaju odlične uslove za trčanje i vežbanje  – rekao je Stojanović.

Osim navedenog, gosti mogu da uživaju i u vožnji fijakerom koji vuku dva lipicanera, ukoliko ranije najave svoj dolazak.

Ergela ima i svoju ekonomiju, jer sama uzgaja stočnu hranu za konje. Trenutno imaju zalihe za oko 2,5 godine, tako da su konji unapred obezbeđeni. „Semensku pšenicu smo posejali na 80 hektara i imali smo odličan prinos, šest tona po hektaru. Imali smo i odličan prinos ovsa sa oko 40 hektara, a nadamo se i odličnom rodu kukuruza, koji smo zasejali na 130 hektara“, rekao je Stojanović. Imaju i 25 hektara lucerišta formiranog prošle godine, kao i ovogodišnje lucerište na 10 hektara, dok je ostalo zemljište pod pašnjacima i livadama sa kojih kose travu za ishranu konja.

Stojanović se na čelu „Ljubičeva“ nalazi oko 3,5 godina. Za to vreme, uz veliku pomoć grada, uspeo je da izvuče preduzeće iz krize i postigne pozitivno poslovanje. „Prošle godine imali smo dobit od 9 miliona dinara, iako je ta godina bila sušna i usevi su slabo rodili. Usevi su sada odlični i očekujemo još veću dobit do kraja godine“, rekao je Stojanović. Sve radove oko useva sami obavljaju, a ove godine grad im je obezbedio kupovinu traktora, kako se ne bi više plaćalo trećim licima za takve usluge. „Mehanizacija je prilično stara, najmanje 35 godina i često se kvari. Ipak, uspevamo da sve sami odradimo, čime ostvarujemo znatnu uštedu“, rekao je direktor.

Velika ušteda postignuta je i smanjivanjem broja zaposlenih, sa zatečenih 41, koliko ih je bilo pre tri i po godine, kada je Stojanović došao na čelo „Ljubičeva“, na 17, koliko ih sada ima. „Optimalno bi bilo da imamo još pet štalskih radnika i jednog traktoristu. Međutim, njih možemo da agažujemo samo na određeno, dok traje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Fale nam i jahači, ali oni hronični nedostaju u Srbiji, jer zbog malog broja trka odlaze u inostranstvo“, rekao je Stojanović.

Turističku ponudu „Ljubičeva“ upotpuniće i veliki lavirint, kakvog nema na našim prostorima, jer će se prostirati na površini od 2,5 hektara. Javna nabavka za lavirint je gotova i njegovo formiranje počeće tokom jeseni, jer je to pogodno vreme za sadnju sadnica. Postaviće se i sistem za zalivanje i sve zajedno, ti radovi koštaće oko šest miliona dinara, koje obezbeđuje grad Požarevac. „Zahvalni smo gradonačelniku Banetu Spasoviću, jer napretka ergele i vraćanja njenog starog sjaja ne bi bilo da nije njegove podrške i pomoći. Zahvalni smo i Republici Srbiji I predsedniku Vučiću jer nam mnogo pomažu oko investicija, kako bi ergela imala što bogatiju turističku ponudu I što pre vratila stari sjaj najstarije srpske ergele“, rekao je Stojanović.