Foto: Nedeljnik

On je novčani deo nagrade od 2.000 evra odlučio da pokloni napadnutom novinaru Milanu Jovanoviću iz Vrčina kome je zapaljena kuća, navodi se u saopštenju.

Lalić je rekao da na ovaj način želi da što pre pomogne Jovanoviću kako bi sredio kuću što pre, ali i da skrene pažnju na položaj novinara na lokalu.

„Novinarima u malim sredinama mnogo je teže da rade svoj posao nego nama u mejnstrim medijima. Još pamtimo slučaj mog dragog kolege Milana Pantića iz Večernjih novosti, čije ubice i dalje nisu pronađene, i ja se nadam da se to više nikad neće ponoviti u Srbiji, iako smo pre dva dana lako mogli da dođemo u istu situaciju u Vrčinu. Meni nije važno ni da li je neko formalno novinar ili ne, pošto i novinari velikih medija mogu da upadnu u privatne probleme, ali za mene nema goreg napada na slobodu i demokratiju jednog društva od napada na novinara zbog nekog teksta ili istraživanja. Apelujem na policiju da hitno pronađe napadače na Milana Jovanovića i njegovu suprugu, ali i konačno reši ubistvo novinara Milana Pantića“, rekao je Lalić.

On je naglasio da će koliko danas Jovanoviću pokušati da uplati novac od ove nagrade, i čestitao mu na novinarskoj hrabrosti i borbenosti.

Inače, žiri u sastavu Slavoljub Đukić, Ljiljana Smajlović, Nenad Stefanović i Zara Tijanić, ovu odluku je doneo jednoglasno.

„Lalić je u poslednjih nekoliko godina pokazao da politički magazin može da se vrati na veliku scenu našeg (ne)prežaljenog tržišta štampe, i to uz poštovanje novinarske etike i Kodeksa, uz pomoć hrabre uredivačke politike i modernog novinarskog izraza“, stoji u obrazloženju žirija nagrade.

Žiri je u obrazloženju naveo da je „za takvu medijsku (kontra)revoluciju zaslužan je pre svega Lalić, kao jedan od glavnih junaka poslednje dekade srpskog novinarstva, koji je dokazao da Gutenberg nije izgubio bitku sa vaj-fajem“, kao i da je „Lalić sledbenik još jedne novinarske pojave koja se takode smatra starovremenskom i seže u Tijanićevo doba: intrigantno, žestoko i duhovito pisanje koje istovremeno izaziva i poštovanje i čuđenje“.

Iz tih razloga, prema oceni žirija Lalić je „zaslužio nagradu koja nosi ime Aleksandra Tijanića“, kao i da „slagao se ne slagao, čovek mora da poštuje Lalićev uređivački prosede, i da se istovremeno pita kako takav uspeva da opstane u podeljenoj i posvađanoj Srbiji“.