Foto: Aleksandra Popović

Nepuna dva meseca nakon što su sa Trga republike pomerene skele koje su zaklanjale Narodni muzej već 15 godina, ovaj centralni gradski trg ponovo je zatvoren ogradama koje najavljuju radove. Skoro ceo pešački deo je zabarikadiran što je odmah izazvalo pometnju i zabunu među građanima, pomeranje stajališta pojedinih linija gradskog prevoza bez jasnih oznaka i gužve u saobraćaju. Uz to, renovira se i fasada Narodnog pozorišta pa je i ovde pešacima otežan prolaz ispod skela, a rokovi za završetak brojnih započetih projekata samo se pomeraju.

Svečano „zatvaranje“ centra prestonice juče su obišli i gradski čelnici – zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić, uz ostale članove vrha gradske vlasti.

Zamenik gradonačelnika najavio je da će uređenje Trga republike trajati 420 dana u dve faze – prva je zatvaranje pešačkog dela trga koje je juče počelo i treba da bude završeno do 1. marta 2019. godine, a zatim i rekonstrukcija kolovoza koja bi mogla da izazove veće probleme u funkcionisanju saobraćaja. Vrednost radova iznosi 922 miliona dinara, a kako je objasnio Vesić, uređenje tog trga je početak širenja pešačke zone u centru grada. On je objasnio da projekat obuhvata Makedonsku ulicu do Doma omladine, Kolarčevu ulicu skoro do početka Terazija i Vasinu ulicu. U narednih nekoliko godina, kako je rekao Vesić bez preciziranja datuma, i Vasina ulica bi trebalo da bude pešačka zona, trolejbusi izmešteni u Francusku ulicu do nove okretnice, koja tek treba da se izgradi, a umesto njih, Vasinom će voziti tramvaj – od Terazija do Kalemegdana. Za sve ove radove treba vremena i novca, pa se zato ne zna tačno kada će se šta raditi, a i uređenje Trga republike „nije jednostavno“, kako je rekao Vesić, jer je dosta stvari na njemu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, ali i da veruje da će radovi biti završeni na vreme zato što, kako ovo nije stambena zona, može da se radi 24 sata. Uz to, za izvođača radova je izabrana „ozbiljna“ kompanija – Štrabag, kako je ukazao Vesić, objašnjavajući da je upravo izvođač radova bio kriv za loše izvedenu rekonstrukciju platoa na Slaviji, koja ni do danas nije završena.

– Rok da firma MBA Miljković ispravi oštećenja koja su nastala na ovom platou je istekao 8. avgusta i nadzorni organ im je produžio rok do 31. avgusta. Posle toga neće biti novih odlaganja, ako ne završe do tada tražićemo da se pokrenu bankarske garancije, da se naplati novac i da te radove završi neko drugi, naveo je Vesić dodajući da je bilo neophodno ispoštovati proceduru, ali da bi on lično „rado“ i ranije naplatio garanciju.

Ipak, gradski čelnici nisu bili tako precizni kada se radi o drugim započetim projektima – kao što je izgradnja nove autobuske stanice koja je odlagana u više navrata. Zašto je „Beogradska autobuska stanica“ dobila privremenu građevinsku dozvolu za objekat u Savskom amfiteatru ako se izmešta i gradi nova stanica na Novom Beogradu, ali i da li je nova stanica isto privremenog tipa, ostalo je bez jasnog objašnjenja.

Dok je Vesić podsećao da je BAS ionako „privatno preduzeće, koje nema veze sa Gradom“, a Folić tvrdio da aneks autobuske stanice neće biti privremeni objekat, kao što je navedeno u građevinskoj dozvoli o kojoj su ranije pisali mediji, gradski čelnici usaglasili su se samo da mogu da postoje i dve glavne autobuske stanice, na različitim lokacijama.

– Postoje gradovi koji imaju više autobuskih stanica, kao što će Beograd imati dva centra, novi će biti u Savskom amfiteatru. Važno je da će građani dobiti nove stanice, istakao je Vesić.

Ne mogu svi gradski čelnici zajedno

Iako se na otvaranju rekonstrukcije Trga republike okupio vrh gradske vlasti, među njima nije nije bio i gradonačelnik Zoran Radojičić. Na pitanja novinara zašto nema i gradonačelnika odgovorio je njegov zamenik Goran Vesić objašnjavajući da „ne mogu svi gradski čelnici da budu na istom mestu“. Vesić je istakao i da među gradskim funkcionerima „postoji podela posla“ a da je Radojičić prisustvovao važnom događaju prethodnog dana.