Foto: EPA/ĐORĐE SAVIĆ(arhiv)

Za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti u isto vreme počeće leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.

U Srbiji će u petak ujutru biti oblačno vreme, ponegde sa mrazom i slabom kišom koja će se lediti na tlu, uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na visokim planinama očekuju se sneg i susnežica.

Duvaće slab i umeren vetar koji će krajem dana i tokom noći biti u pojačanju. Jutarnja temperatura biće od minus šest do minus jedan stepen, najviša dnevna od četiri do devet, a u Timočkoj krajini oko jedan stepen.

U Beogradu će danas biti oblačno vreme uz slab mraz i, u pojedinim delovima grada, slabu kišu koja će se lediti na tlu. Tokom dana postepeno smanjenje oblačnosti. Duvaće slab do umeren vetar koji će tokom noći biti u pojačanju. Jutarnja temperatura biće oko minus jedan, a najviša dnevna oko šest stepeni.

Meteorološke prilike biće nepovoljne za većinu hroničnih bolesnika, a poseban oprez se savetuje astmatičarima i srčanim bolesnicima. Moguće meteoropatske reakcije su reumatski bolovi, glavobolja i promenljivo raspoloženje.

Deonice na kojima trenutno ima snega su Jošanička Banja – Kopaonik, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm, saopštio je Auto-moto Savez Srbije.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Novog Pazara. Na državnim putevima II prioriteta, takođe, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm i to na teritoriji Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Požege, Užica, Vranja, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja!