Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pravda piše tog 8. jula 1938. godine kako je pojačana poseta stranih i domaćih turista našem primorju. Dodaje se da je najveći broj putnika posećovao Dubrovnik i Hvar i da su te dve destinacije više bile u fokusu stranih turista.

„Poslednjih dana frekvencija putnika na svim vozovima i lađama je sve veća. Svi vozovi koji dolaze u Split su prenatrpani i stižu sa zadocnjenjem usled velikog broja putnika“, piše Pravda i dodaje da je većina onih koji dolaze vozovima u Split iz unutrašnjosti zemlje, dok su stranci dolazi mahom lađama.

U drugom tekstu, u istom broju Pravde, piše i kako je za četiri dana, od 1. do 4. jula te godine, na beogradskoj železničkoj stanici prodato karata u vrednosti od 1.500 dinara, a da je iz Beograda u tom periodu otputovalo čak 100.000 putnika.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme prenosi vest „Beogradska opština nagrađuje hotelijere i restoratere kod kojih se nađe prvoklasno uređenje i najbolja usluga“.

U nedostatku vesti tog letnjeg dana, izdvajamo i dva naslova iz „crne hronike“, kao što su „Sekirom ubio ženu što nije htela da mu skuva kafu, pa i sam potom izvršio samoubistvo“ i „Jedna žene zaboravila dete na otvorenoj pruzi“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.