Iz Ministarstva prosvete, međutim, poručuju da bi novo produženje roka za diplomiranje starim studentima bila diskriminacija prema onima koji studiraju po bolonji, jer po aktuelnom zakonu studije mogu trajati dvostruko duže od broja studijskih godina.

Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, kaže za Danas da su izmene zakona u nadležnosti Skupštine Srbije, koji ima legitimno pravo da odlučuje o ovom pitanju, ali da je teško očekivati da parlament donese odluku o novom produženju roka za diplomiranje starih studenata.

– Prilikom poslednjih izmena Zakona o visokom obrazovanju Skupština se nije bavila tim pitanjem. Da je bilo potrebe verujem da bi to bilo obuhvaćeno prelaznim i završnim odredbama. Deset godina je prošlo od donošenja Zakona o visokom obrazovanju koji je usklađen sa Bolonjskom deklaracijom. Ne može se očekivati od fakulteta da više od decenije održavaju stare studijske programe, jer su u međuvremenu neki predmeti ukinuti, a profesori otišli u penziju. Ograničavanja vremena za završetak studija je uneto u zakon sa idejom da dinamika kreiranja studijskih programa bude veća – kaže Šuvakov.

Stare studente, dodaje, niko ne sprečava da završe studije, ali po novim pravilima.

– Oni mogu da ponovo upišu iste fakultete i da im budu priznati ispiti koji se poklapaju sa novim studijskim programom – navodi Šuvakov i podseća da krajem ove školske godine ističe i rok za završetak magistarskih studija, kao i doktorskih, za one koji su ih takođe upisali po starim propisima. Zakon, ipak, nudi magistrima olakšicu u tom smislu da ko ne doktorira do 30. septembra može da se upiše na treću godinu doktorskih studija po novom.

S druge strane, potpisnici peticije tvrde da novo produženje roka za okončanje studija nikoga ne ugrožava. Poručuju i da nisu loši studenti, niti manje vredni od onih koji su diplomirali u roku već da su ih različite životne okolnosti naterale da prolongiraju sticanje diplome.

Podršku imaju u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS). Predsednik tog tela Milan Petković kaže za Danas da će SKONUS podržati inicijativu da se starim studentima produži rok za diplomiranje.

– To je samo jedno od pitanja kojim ćemo se baviti u narednom periodu. Očekivalo se da će do početka naredne školske godine biti usvojen novi zakon o visokom obrazovanju, koji će rešiti i to pitanje. Međutim, zbog najavljenih izbora sigurno je da novi zakon neće biti donet do početka naredne školske godine, zbog čega ćemo tražiti izmene aktuelnog zakona dok je ova vlada u mandatu. To se, pre svega, odnosi na zahtev da 48 bodova bude i dalje uslov za budžetski status, s obzirom da poslednjim izmenama to važi samo za tekuću školsku godinu – ističe Petković.

Komentarišući tvrdnje bolonjaca da su u neravnopravnom položaju u odnosu na stare studente, jer oni posle isteka zakonskog roka za diplomiranje mogu na lični zahtev da ga produže samo godinu dana, Petković kaže da „razume ugao gledanja obe strane“, ali da SKONUS „mora da se bori za interese i jednih i drugih“.

Milovan Šuvakov navodi da Ministarstvo prosvete ne odustaje od namere da do kraja mandata završi bar prvu verziju novog zakona o visokom obrazovanju.

Koliko je starih studenata?

Ni Ministarstvo prosvete niti SKONUS nemaju podatak koliko u Srbiji ima starih studenata, a cifra koja se pominje u javnosti da ih je 20.000 nije tačna. Preciznu računicu nemaju ni univerziteti, jer su mnogi odavno digli ruke od studija, iako su im dokumenta ostala na fakultetima i visokim školama.