Veliko interesovanje za čuveni pirotski specijalitet 1Foto: Z. Panić

Za sedmi Sajam pirotske peglane kobasice prijavila su se 44 proizvodjača ovog delikatesnog proizvoda koji se proizvodi jedino u Pirotu. Svi ovi proizvodi prolaze nekoliko komicija i analiza i na Sajmu će biti samo oni proizvodi koji zadovoljavaju sve kriterijume i imaju markicu sa QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da su prošli sve mirobiološke analize. Samo takvi proizvodi će se naći na Sajmu- rekao je za Danas direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov, dodajući će stručni žiri i ove godine ocenjivatii i dodeliti tri nagrade za najbolje peglane kobasice.

Za ovu gastronomsko-turističku manifestaciju, po kojoj je Pirot prepoznatljiv i van granica zemlje, kao i ranijih godina vlada veliko interesovanje turista iz Srbije i inostranstva. Ovaj specijalitet pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, je još jedan brend Pirota.

– Posetioce Sajma očekuje i bogat kulturno- umetnički program, igre, pesme, folkor i običaji pirotskog kraja– kaže Zlatkov.

Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičari Rambo Amadeus i Inspektor Blaža, poznati pisac Dejan Sotiljković.

-Na Sajmu će učestvovati i oko trideset vinarija i oko trideset mlekara i proizvodjača sira i kačkavalja. Ispred Hale “Kej“ biće izloženi i prodavani proizvodi domaće radinosti i suveniri- kaže Zlatkov,

Sajam pirotske peglane kobasice organizuju Turistička organizacija Pirota, Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice i Dom kulture. Generalni pokrovitelj je Grad Pirot.

Pravi se samo u pirotskom kraju

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom pa je zovu i “pirotskom vijagrom“. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.