P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Ministar je objasnio da je Evropska investiciona banka tražila ratifikaciju sporazuma kako bi mogla da se povuče sledeća tranša kredita, ali i zato jer im je kako je rekao, važno da zbog budžetskog deficita imaju i potvrdu da Narodna skupština stoji iza ovog ugovora. On je naveo i da postoje protokoli sa lokalnim samoupravama za još 150 škola, ali da za to neće biti potrebna nova ratifikacija ugovora.

– Biće potrebno da se kroz neki javni poziv obezbede izvođači radova za sve te škole, naveo je Verbić, dodajući da je taj kredit preuzet 2010. godine i dobrim delom je već realizovan.

Izmenama tog finansijskog ugovora, koji je potpisan 2010. godine, predviđeno je da krajnji datum raspoloživosti bude 31. decembar 2016. godine. Ukupan investicioni projekat pokriva šestogodišnji period od 2010. do 2016. godine, a očekuje se da prva komponenta, u okviru koje su osnovne škole „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu i „LJupče Nikolić“ iz Aleksinca, bude završena do 31. decembra 2015. godine, piše u izmenama tog finansijskog ugovora. Ugovorom je inače Srbiji odobren kredit od 50 miliona evra za sprovođenje projekta povećanja ponude i kvaliteta preduniverzitetskog obrazovanja.

Poslanici Srpske napredne stranke ukazali su tokom rasprave na značaj izmena i dopuna ugovora o programu modernizacije škola.

Vladimir Orlić, poslanik SNS-a, rekao je da se izmene i dopune odnose na promene rokova koji će omogućiti da se započeti poslovi završe.

– Odnose se na osnovne i srednje škole i neposredno će omogućiti da više od 200 objekata bude izgrađeno, odnosno prošireno, nadgrađeno, adaptirano i ne samo to, pored građevinskih radova, ovaj projekat omogućava da se nabavi i odgovarajuća oprema, rekao je Orlić tokom rasprave, a poslanica SNS-a Nevenka Milošević navela je da su za efikasan obrazovan rad važni uslovi rada i da se ovaj projekat, između ostalog, odnosi i na opremljenost škola. Ona je ukazala da je najvažniji problem u školstvu sve manji broj dece zbog čega se gase odeljenja i škole ne samo u seoskim sredinama, već i u gradovima.

Iako i opozicija podržava obnovu škola u Srbiji , ona smatra , kako se čulo tokom rasprave, da su profesori i nastavnici poniženi u svakom pogledu i da država nema adekvatan odnos prema obrazovanju.

– Nema te zemlje na svetu koja je bez obrazovanja i nauke napravila pomak, istakao je nezavisni poslanik Janko Veselinović, dok je Vladimir Pavićević, poslanik Nove stranke, upitao ministra Verbića da li je za njega obrazovanje najvažnije pitanje u Srbiji i da li je poziv nastavnika „sveti poziv“.

– Uvaženi poslaniče Pavićeviću, zahvaljujem vam se na inicijativi da prosvetna pitanja budu od primarnog značaja u Domu narodne skupštine, odgovorio je ministar Srđan Verbić.