Viola Fon Kramon: Simons napao institucije Evropske Unije 1Foto: Benoit BOURGEOIS

Viola fon Kramon, izvestiteljka Kosova u Evropskom parlamentu, smatra da je neophodno otkriti motiv bivšeg sudije Euleksa Malkoma SImonsa za njegove tvrdnje da je ta misija korumpirana i politička.

U intervjuu za Kljan Kosova, fon Kramon ističe da Simonskovo izlaganje pred poslanicima kosovksog parlamenta sumnjivo i da je to napad na insttitucije Evropske unije (EU).

Podsetimo, Simons je optužio Misiju EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) da je sa kosvske političke scene imala cilj da ukloni “velike ribe”, da je poslala veliki broj predmeta za ratne zločine u kojima su osumnjičeni Srbi u Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, kao i da je tzv. Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), mehanizam koji je EU koristila kao rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

Viola fon Kramon je u intervjuu za Kljan Kosova postavila pitanje koji je Simonsov motiv da sada iznosi svoje tvrdnje, odnosno da li to ima veze sa istragama koje je protiv njega sproveo Euleks. Ona se, takođe, pitala zašto se Simons obratio poslanicima Skupštine Kosova, navodeći da je to uradio “možda zbog imuniteta”.

Prema njenom mišljenju, Simons ima političku agendu koju koristi za potcenjivanje suđenja bivšim liderima OVK u Hagu. Navela je da Simonsovo oglašavanje u Skupštini Kosova odmah po hapšenju lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija ostavlja prostora da se mnogo toga nagađa.

Ona smatra i da je Simons lagao kada je rekao da Euleks teži uklanjanju “velikih riba” sa političke scene. – Zanimljivo je da je neko ko je radio u toj instituciji i napustio je, iznosi optužbe četiri godine kasnije – rekla je Fon Kramon u intervjuu za TV Kljan Kosova i poručila kosovskim poslanicima da dobro razmisle i pronađu način da se taj slučaj reši, a ne da se koristi u političke svrhe i za odbacivanje nezavisnih istraga u institucijama pravde.

Simons je na svom Tviter nalogu napisao da bi se radovao izlaganju Euleksa pred kosovskim parlamentom, dodajući da bi ta misija tada imala priliku da iznese svoje dokaze.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.