Vlada Kosova o prevenciji korone, od ponedeljka počinju da rade škole i ugostiteljski objekti 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova je večeras donela odluku o opštim i specifičnim merama za kontrolu, prevenciju i kontrolu pandemije COVID-19, među kojima su dozvola rada ugostiteljskih objekata i nastave u školskim objektima.

Ograničenje kretanja građana ostaje na snazi ali se pomera od 22.30 do 5 sati.

Javne i privatne institucije svih nivoa obrazovanja nastavljaju sa nastavom u skladu sa relevantnim smernicama za obrazovni sektor, dok je odlukom Ministarstva obrazovanja odlučeno da se od sutra nastava u osnovnim i srednjim školama odvija o obrazovnim objektima.

Istovremeno svim javnim i privatnim institucijama svih nivoa obrazovanja zabranjeno je organizovanje vannastavnih aktivnosti, kao što su ekskurzije, grupne šetnje, razne zabave nastavnog osoblja ili učenika.

Zabranjena su sva okupljanja sa velikim rizikom od širenja zaraze sa više od 30 ljudi (sastanci, seminari, treninzi). Izuzeci od ove tačke su sednice Skupštine Kosova, sastanci Vlade ili sastanci od posebnog javnog interesa, koji su dozvoljeni bez obzira na broj osoba.

Sahrane su dozvoljene samo uz učešće uže porodice, ne više od 30 ljudi.

Delatnost tržnih centara je dozvoljena u skladu sa odgovarajućim uputstvom, dok svi operateri koji se bave trgovinom na veliko i malo dužni su da istovremeno utvrde maksimalan broj kupaca u prostorijama prema pravilu – 1 osoba na 8 kvadratnih metara i dužni su da na ulazu u objekat označe maksimalan broj dozvoljenih kupaca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.