Komunalna preduzeća u Beogradu prikupila su 13.150.000 dinara za pomoć narodu Japana, saopštio je juče Beoinfo. Preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd, kako je navedeno, odgovorila su na poziv gradonačelnika Dragana Đilasa da se uključe u humanitarnu akciju i prikupila su novac koji će poslati narodu Japana. „Grad Beograd je već izdvojio 25 miliona dinara kao pomoć ovoj prijateljskoj zemlji, a apel da se odazovu upućen je i svim gradskim opštinama da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima“, navedeno je u saopštenju. Kako je saopštio „Infostan“, Beograđani koji žele da se priključe akciji mogu da uplate željeni iznos na žiro-račun Crvenog krsta Srbije.

PTT Srbija saopštila je juče da su porodice zaposlenih u tom preduzeću zainteresovane da na određeno vreme prihvate decu iz Japana u svoje domove. Pošta Srbije je pokrenula među zaposlenima akciju pomoći deci Japana.

Predsednik Srbije Boris Tadić upisao se juče u japanskoj ambasadi u Beogradu u knjigu žalosti i izrazio najdublje saučešće japanskom narodu povodom zemljotresa i cunamija koji je pogodio tu zemlju. „Izražavam najdublje saučešće prijateljskom narodu Japana zbog tragedije koja je zadesila divnu zemlju i njene ljude“, reči su predsednika Tadića. „Srbija i njen narod nikada neće zaboraviti solidarnost koju su građani Japana i njegova vlada iskazali u prethodnom vremenu i uvek ćemo biti spremni da budemo s vama u teškim trenucima“, napisao je Tadić.