Foto:FoNet Božidar Petrović

DVT je u sredu zatražila od Vlade Srbije da razmotri kandidate na prvoj narednoj sednici, koja je održana upravo juče, i predloži ih Skupštini Srbije radi izbora tužilaca. DVT je predložilo i da parlament odluku o izboru tužioca za ratne zločine i javnih tužilaca donese po hitnom postupku.
„Hitan postupak se predlaže s obzirom na to da je neophodno da se izvrši izbor tužioca za ratne zločine i javnih tužilaca u višim i osnovnim javnim tužilaštvima“, naveo je DVT u obrazloženju. Na listi kandidata DVT za tužioca za ratne zločine, koja je u ponedeljak prosleđena Vladi Srbije, jesu Snežana Stanojković, zamenica tužioca za ratne zločine, aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Ono što je specifično, kako su nam rekli dobro obavešteni izvori, jeste da Vladi Srbije nije prosleđen broj bodova koji su kandidati dobili od DVT-a na osnovu njihove stručnosti i predstavljanja programa za rad Tužilaštva u narednih pet godina. Takođe, za razliku od prošlogodišnjeg neuspešnog izbora naslednika Vladimira Vukčevića kada je Vlada Srbije samo prosledila spisak Skupštini Srbije – na kojem je bilo čak pet imena kandidata – ovaj put izvršna vlast može da skrati listu od ta tri kandidata i izabere, na primer, samo jednog koga će da predloži parlamentu.

Podsetimo, prema rang-listi kandidata za mesto tužioca za ratne zločine, koju je objavio DVT, na prvom mestu je Stanojković sa 69,6 bodova, Petrović 63,6 bodova, a Terzić 61,6 poena. Tu su bili i Milorad Trošić, zamenik višeg tužioca u Novom Sadu sa 59,2 boda, kao i zamenik republičkog tužioca Đorđe Ostojić sa 40,8 poena, koji ipak nisu dospeli na listu DVT-a.

Stanojković, koja je i prethodni put osvojila najviše bodova, u svom programu za petogodišnji rad Tužilaštva nijednom nije pomenula žrtve koje nisu srpske nacionalnosti, oštro je kritikovala Hrvatsku, istakla da bi od Tužilaštva BiH trebalo tražiti dokumentaciju o zločinima nad Srbima, te insistirala na suđenjima u odsustvu, iako sve relevantne međunarodne institucije to ne preporučuju. Prema mišljenju Milana Petrovića i Dejana Terzića, potrebno je da se unapredi sistem podrške svedocima i žrtvama i regionalna saradnja, ali i da se odrede prioritetni predmeti.

Podsetimo i na to da je u svom programu Đorđe Ostojić naveo da svi osumnjičeni za ratne zločine, bilo kao neposredni počinioci, naredbodavci ili osobe koje za te zločine odgovaraju na osnovu komandne odgovornosti, moraju da budu izvedeni pred lice pravde, u skladu s domaćim i međunarodnim pravom. Međutim, na listi DVT je bio poslednji, iako je njegov program bio vidljivo najpravedniji, za procesuiranje zločinaca i istinsku regionalnu saradnju.