Vlada Srbije: Osobe sa HIV/AIDS-om od sutra mogu da podižu lekove kako je dogovoreno 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Unija organizacija Srbije, koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP), pozvala je ranije danas sve nadležne da hitno pronadju rešenje zbog nefunkcionalnosti elektronskog recepta, zbog kojih osobe sa HIV-om i AIDS-om u Srbiji nisu u mogućnosti da prime terapiju već nekoliko dana.

USOP je saopštio da osobe sa HIV-om i AIDS-om, koje se leče na klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde im se ispisuje terapija, već nekoliko dana ne mogu da podignu tu terapiju u apotekama.

Kako je USOP naveo problem je u nefunkcionisanju elektronskog E-recepta odnosno da se više ne koristi klasični (papirni) recept koji je donedavno bio u upotrebi za te pacijente, kao i da ne postoji nijedan način da ti pacijenti dobiju svoju terapiju.

„Prekid uzimanja terapije može da dovede do povećanja kopija virusa kod ovih osoba odnosno do skoka viremije, a u nekim slučajevima i do pojave rezistencije na terapiju koja se uzima ili se uzimala“, navodi se u saopštenju i dodaje da „HIV pozitivne osobe ne smeju da prekinu uzimanje terapije ni jedan dan“.