Vlast opet prekršila obećanje o "nestalim bebama" 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović (Arhiva)

Članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe sastali su se u ponedeljak i razmotrili pravilnike o sistematizaciji u službi Agencije za borbu protiv korupcije i službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Na dnevnom redu nije bilo Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, koji je po presudi Evropskog suda za ljudska prava trebalo da bude usvojen još 2014. godine.

U februaru ove godine predstavnici Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope posetili su Beograd i na sastancima sa nadležnim organima Srbije i predstavnicima udruženja roditelja ponovili da je neophodno usvojiti zakon što pre. Tom prilikom su predstavnici Odbora za pravosuđe i predsednik Petar Petrović obećali da će se predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri na prvom prolećnom zasedanju.

To se pak nije desilo, a Petar Petrović za Danas je objasnio da Odbor još čeka da im predsednica Skupštine, po nalogu Vlade, uputi zakon prema proceduri.

– Još uvek nemamo informacije kada će se o tome raspravljati. Nije do nas, predlog zakona mora da uputi predsednica Narodne skupštine, nakon što ga Vlada i nadležno ministarstvo upute skupštini na odlučivanje, onda možemo da ga razmotrimo, objasnio nam je Petrović.

Ipak, prema informacijama koje su objavljivane tokom prethodne godine, Vlada, odnosno Ministarstvo pravde, jesu uputili Skupštini predlog zakona, a gde je došlo do zastoja – ne zna se. Čak je i predsednica Skupštine Maja Gojković ranije obećala da će Zakon biti upućen ali kasnije od nje nismo uspeli da dobijemo odgovor šta se sa ovim dokumentom dešava.

Predstavnici većine udruženja roditelja i dalje su nezadovoljni samim zakonom, a Beogradska grupa roditelja uputila je i zvanični zahtev Odboru za pravosuđe da prisustvuju sednici na kojoj će se raspravljati o zakonu.

Predsednica udruženja Mirjana Novokmet podseća da je ovo neophodno kako bi se došlo do pravog zakonskog rešenja koje će ispuniti zahteve roditelja, kao i samu presudu Evropskog suda, ali da država još uvek nije spremna za dijalog.

– Mi od nadležnih još uvek nismo dobili nikakvu povratnu informaciju da li će Odbor otvoriti dijalog sa predstavnicima roditelja, a neophodno je da se uključe i pravnici koji bi ukazali da ovaj i ovakav predlog zakona nije prihvatljiv jer ne omogućava istrage i saznavanje istine o deci. Vlasti u Srbiji još uvek ne pokazuju političku volju da ovo pitanje reše, već umesto toga daju obećanja Savetu Evrope i pokušavaju da prikažu da rade na ispunjenju presude, kao što su najavljivali isplatu nekakvih naknada po pravosnažnim presudama u korist roditelja, a još uvek se ne zna šta se sa tim desilo. Ni to nije ono što nam je potrebno, naglašava Novokmet.

Poziv i Zaštitnika građana

Opomena za usvajanje Zakona o „nestalim bebama“ našla se i u godišnjem izveštaju Zaštitnika građana za 2018. gde je ponovljeno da bi adekvatan dokument trebalo što pre usvojiti. Zaštitnik građana kontinuirano, još od predstavljanja Posebnog izveštaja o „nestalim bebama“ 2010. ističe značaj donošenja zakona, odnosno uspostavljanje mehanizma za istraživanje slučajeva „nestalih beba“, navodi se u izveštaju.