Vojni sindikat Srbije: Vulin svakodnevno zloupotrebljava Vojsku 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Odlazeći ministar odbrane Aleksandar Vulin samo deklarativno i holivudski brine o pripadnicima Vojske Srbije, a o stanju u našoj vojsci obmanjuje javnost, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Sindikat je ukazao na problem internog konkursa za prijem u profesionalnu vojnu službu, koji ni 10 meseci nakon predloga kandidata nije realizovan.

„Još u novembru 2019. godine, Uprava za obaveze odbrane Ministarstva odbrane, radi popune upražnjenih radnih mesta vojnih službenika, raspisala je interni konkurs za prijem u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme. Konkursna komisija odavno je završila sa radom i predložila kandidate za prijem u profesionalnu vojnu službu, ali kako saznajemo i dan danas, nakon 10 meseci sve stoji, jer ceo postupak ‘koči’ jedan od državnih sekretara i sam ministar Vulin“, stoji u saopštenju.

Članovi sindikata smatraju da je cilj ministra „da se pripadnici vojske kojih je sve manje i koji su preumorni, dovedu do tačke pucanja usled preopterećenosti svakodnevnim neplanskim i beskorisnim aktivnostima“.

„Poslednjih nedelja svi smo svedoci teatralnih i hvalisavih izjava za medije odlazećeg ministra Vulina o ‘nikad boljem’ stanju u srpskoj vojsci. Iako su izbori odavno prošli on na očigled svih nas i javnosti, nastavlja svoju političku kampanju i svakodnevno zloupotrebljava Vojsku Srbije u lične promotivne i političke svrhe. Da zlo bude veće, to sve radi u tehničkom mandatu o trošku resursa vojske, u vreme pandemije virusa Kovid-19 i sezone godišnjih odmora“, kažu u Vojnom sindikatu Srbije i dodaju da se sve dešava isključivo radi zadovoljena ličnih promotivnih potreba Aleksandra Vulina.

Sindikat poručuje i da napori države i Vlade da se stanje u Vosjci Srbije popravi, ipak ne daju rezultate, a krivicu za to pripisuje „lošem aktuelnom menadžmentu Ministarstva odbrane“. VSS smatra da Ministastvo svojom nebrigom, nestručnošću i potpunim ignorisanjem potreba zaposlenih u sistemu odbrane, vojsci i državi svakodnevno nanosi nesagledivu i nenadoknadivu štetu.

„U prilog ovoj konstataciji govore brojne činjenice kao što je, nezakonito i kriminalno ometanje i sprečavanje zaposlenih, od strane administracije ministra Vulina, da svoja prava iz radnog odnosa unaprede i zaštite kroz kolektivni ugovor“, dodaje se u saopštenju.

Iz sindikata navode i da pripadnici vojske danas primaju manju platu u evrima nego pre desetak godina, da ne primaju naknadu za ishranu u toku rada, regres za godišnji odmor, prevoz na rad i sa rada u realnom iznosu kako to nalaže zakon.

Osim toga, kako kažu, participaciju za lečenje plaćaju dvostruko i trostruko više od ostalih građana, da su im ukinute subvencije za rešavanje stambenog pitanja putem kredita, da nemaju potrebna sredstva zaštite na radu.

Vojni sindikat Srbije naglašava da je spisak problema pripadnika VS predugačak, a da se Vulin nijednom u svom mandatu nije sastao sa zvaničnim i jedinim reprezentativnim predstavnicima zaposlenih

„Činjenica da odlazeći ministar Vulin, socijalista i levičar, u praksi poznat po antisocijalnim i antilevičarskim aktivnostima kao što je gušenje sindikalnih sloboda i prava, samo je jedan od primera da se rukovođenje ljudima i složenim državnim institucijama kao što je Ministarstvo odbrane, ne može poveriti i potčiniti diletantima koji uz to nemaju apsolutno nikakve profesionalne ni personalne kvalitete i reference koje bi ih kvalifikovale i preporučivale da tako važne funkcije mogu uspešno obavljati na dobrobit profesije koju predstavljaju, a pre svega države i naroda kojima služe“, poručuju iz sindikata.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Vojni sindikat Srbije: Vulin svakodnevno zloupotrebljava Vojsku”

  • Bravo! Ovu lopovcinu treba uhapsiti odmah! Samo na nabavkana za vojno zdravstvo i vma krade milione evra!

  • Sram vas bilo. U svakoj zemlji vojska predstavlja simbol zaštite suvereniteta i odvraćanje neprijatelja svojom obučenošću, savremenom opremom i naoružanjem. Pomoć stanovništvu u raznim prirodnim nedaćama: poplave, požari, epidemije i pandemije velikih razmera , brzo premošćavanje i raščišćavanje terena posle prirodnih katastrofa, zemljotresa…. Svi koji negativno govore o vojsci su neprijatelji svoje države. Niko se nije bunio kad su Šutanovac i Montgomeri uništili naoružanje vredno milijarde dolara. Samo je pretopljeno 409 tenkova svi ispravni, preko 100 haubica, 37 VBR-ova M63 , 1200 raketa Strela M2, 1115 PA topa, oko 200000 lakog pešadijskog naoružanja i municije. Kamione, inženjerijsku mašineriju imnogo opreme i delova neverifkovanih od strane uništioca vojne opreme.
   Što se tiče sindikata upitno je da li takva organizacija u vojsci u opšte treba da postoji. Posebno ovaj koji je očigledno zapadni podrepak. On je sramota vojske i države.

   • @vladimir: kada bi ti razumeo da si napravio nepoštenu zamenu teza valjda bi tebe trebalo da bude sramota. Da navodiš broj uništenih haubica i tenkova a ništa ne kažeš da li je tačno ovo oko plata, naknade za ishranu, prevoz itd?!? I pre ovog teksta ja sam se nešto pitao eto, predsednik nabavlja vojnu opremu i tehniku, a hoće li imati ko da upravlja svom tom tehnikom?! Baš se nešto pitam.

   • Ih bre Vladimire, gde iskopa ovih 409 ispravnih tenkova koji su navodno pretopljeni? Šta bi ti danas sa njima radio? Kad su pretopljeni i gde? Živo me interesuje!

 1. A, ovi tviter sindikati su najgori. La i u vreme socijalizma sindikati se pokupe, generalni strajk, hiljade ljudi na ulice, nisu pisali pisma i kukali vec su radili nesto. Zdravstvo pise li pise neka tuzna obavestenja, evo i vojska, sledece je skolstvo verovatno, sigurno cete uraditi nesto besomucnim tipkanjem po tastaturi, evo ovi na vladti oretrnuse od straha da ih neko saopstenje ne pogodi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.