Foto: S. K.

„Hoće, hoće, samo još ne znaju. Valjda sam bio dovoljno jasan“, rekao je tada današnji predsednik komentarišući najave da mediji na albanskom jeziku neće menjati uređivačku politiku i pored upozorenja Ministarstva informacija.

On je naglasio da „novinar mora imati dokaz da mu je to što mu je neko rekao i tačno, ili će u suprotnom odgovarati pred zakonom“. Odbacio je ocene da je novi zakon represivan i skrenuo pažnju da Crna Gora pleni i spaljuje srpsku štampu i da su takve odluke tamo postojale „i bez ikakvog zakona“.

„U Srbiji postoji Zakon o informisanju da sankcioniše slučajeve kada putem medija neko poziva na rušenje države“, izjavio je.

Govoreći o pravnom sistemu SRJ povodom suđenja magazinu Slavka Ćuruvije „Evropljanin“, koordinator Američkog udruženja pravnika za Centralnu i Istočnu Evropu Brajan Filips, rekao je da je to „jedinstven primer u svetu“.

„Činjenica da do suđenja mora doći u roku od 24 časa, da se ono mora završiti u naredna 24 sata, može oduzeti imovina preduzeća je potpuno strano bilo kom pravnom sistemu u SAD, Evropi, a koliko je meni poznato i Istočnoj Evropi“, izjavio je i dodao: „Bilo kom demokratskom sistemu je strana i činjenica da se zabranjuju novine“.

A u razgovoru o zdravstvenom sistemu sa tadašnjim direktorom KCB „Dragiša Mišović“ dr Aleksandar Tasković izjavio je da ga je sramota što je lekar.

„Na račun zdravlja ljudi, štedi se novac. JUL nas je naterao da pišemo zdravim pacijentima da su psihotičari, a pravi psihotičari šetaju ulicama i predstavljaju opasnost za sve“, rekao je.

On je upozorio na moguće posledice stresa na zdravlje nacije zbog konstantnih pretnji bombardovanjem.

„Kakvi će roditelji biti mladi koji su  odrastali u ovo vreme, koliko će stresovi uticati na genetiku, sve će se to videti za neku godinu. Rađaće se manje vredna deca i na psihičkom i na somatskom planu. Neke posledice su već vidljive. Građani žive u paničnom strahu od sutrašnjeg dana i sve je više ubistava i samoubistava“, kazao je ovaj lekar.

Tadašnji poslanik u Skupštini Srbije i lider partije Nova demokratija Dušan Mihajlović u velikom intervjuu za naš list izneo je svoje uslove za ulazak u Vladu. Ova partija je nakon parlamentarnih izbora 1994. godine ušla u Vladu u sklopu saveza sa Socijalističkom partijom Srbije i Jugoslovenskom levicom, gde je bila do 1997, što ga nije sprečavalo da kritikuje i tadašnju vlast, i opoziciju.

„Za svoju partiju tvrdi da je uvek u potrazi za trećim putem, koji će Srbiju uvesti u Evropu, svet i reforme“, pisao je tada Danas, naglašavajući da Mihajlović ne govori odmereno i pažljivo samo kada govori o jednom čoveku – Šešelju. „Retko mu i ime spominje, već ga naziva velikom štetočinom i račćinjenim vojvodom“.

Mihajlović je, u razgovoru sa našom novinarkom Nadom Kovačević, optužio tadašnju vlast da koristi terorizam na Kosovu kao paravan i da koristi činjenicu da niko neće rušiti vlast dok ne postoji „objektivna opasnost od gubitka Kosova…jer bi tako objektivno pomogao ostvarivanju snova i planova albanskih teorirista i OVK“.

Kako je Mihajlović tada govorio, uslov za početak dijaloga srpske i albanske strane, kao i obračun sa onima koji to ne podržavaju, jeste da međunarodna zajednica prihvati ovaj dijalog kao jedino moguće rešenje.

On je SPS nazvao žrtvom i najvećim političkim gubitnikom zbog saradnje sa Šešeljom, što mu je donelo gubitak pozicije u biračkom telu.

„Među socijalistima je, u tom džinovskom političkom dinosaurusu, zarobljen najveći demokratski i reformski potencijal i ne treba zaboraviti da ova zemlja opstaje zbog hiljada ljudi koji mučno rade svoj posao i održavaju sisteme koji su neophodni za normalni život građana Srbije. Nema ko da zameni te ljude i na njih mora računati svaka nova vlast i alternativa“, poručio je on.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

 

Povezani tekstovi