Vučić pogrešna osoba za Zemanovo izvinjenje 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Rečima da je to bila „greška i gore od zločina“, predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine.

Sagovornici Danasa – Vesna Rakić Vidonelić, Sonja Biserko i Rade Veljanovski smatraju da je Zemanovo izvinjenje dokaz približavanja autoritarnih lidera na tlu Evrope, te da je upućeno pogrešnoj osobi, Aleksandru Vučiću, koji je u vreme bombardovanja bio ratni huškač i koji sada pokušava da se približi Višegradskoj grupi kako bi pobegao od ratnog nasleđa Srbije.

Ono što je zanemareno u srpskim prorežimskim medijima je činjenica da se Zeman izvinio u svoje lično ime, a ne u ime cele Češke. Mediji iz te zemlje podsećaju da je upravo Zeman kao tadašnji češki premijer dao zeleno svetlo da savezničke bombe padnu na Srbiju. To je potvrdio i šef češke diplomatije Jakub Kulhanek, koji je privatnu češku televiziju CNN Prima njuz podsetio da je Zeman pre nekoliko godina govorio da je bombardovanje SR Jugoslavije bila greška, a da je sada odlučio da lično, u svoje ime, javno zamoli srpski narod za oproštaj.

Podsetimo, Zeman je novinarima nakon susreta sa Vučićem rekao da bi voleo da „kao čovek zamoli srpski narod da nam oprosti“.

– To me sve vreme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa, naveo je Zeman. Kako je istakao, kada je počelo bombardovanje Češka je bila tek nekoliko nedelja članica NATO i nije mogla da nađe neku državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju. Vučić mu je odgovorio da srpski narod to nikad neće zaboraviti i ocenio da je Zeman prvi, ali ne i poslednji lider jedne zemlje koji će uputiti izvinjenje.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, ističe za Danas da Zemanovo izvinjenje razume kao izvinjenje nevinim žrtvama i patnjama prouzrokovanim NATO bombardovanjem Srbije i kao žaljenje zbog samovoljne akcije koja nije bila odobrena u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

– Ono je, međutim, upućeno pogrešnoj osobi, Aleksandru Vučiću, danas predsedniku države, a tada, u vreme bombardovanja, ratnom huškaču, propagatoru proterivanja Albanaca, državljana Srbije i nekadašnje Jugoslavije iz zemlje koja je bila i njihova. Ako je odlikovanje koje je Zeman dodelio bilo upućeno ličnosti Aleksandra Vučića, a ne svim građanima Srbije koji su bili žrtve bombardovanja, okačeno je na nedostojno poprsje – naglašava profesorka Rakić Vodinelić.

Za Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, izvinjenje Zemana nije iznenađenje, jer smatra da Višegradska grupa, koju čine Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska, predstavlja „negiranje svega onoga zbog čega je pokrenuta NATO akcija 1999. godine“.

– EU je imala prevelika očekivanja od zemalja južne i istočne Evrope u smislu da će brzo postati demokratije. Vidimo da mađarski premijer Viktor Orban, poljski predsednik Andžej Duda, te Miloš Zeman predstavljaju problem za Evropsku uniju, a Vučić upravo pokušava da se priključi Višegradskoj grupi preko koje misli da će izbeći balkansku realnost, a to je da Srbija beži od ratnog nasleđa i normalizacije odnosa u regionu. Vidimo da su mu iz Višegradske grupe pritekli u pomoć jer je u Srbiji u poslednjih pet godina na snazi stagnacija i regresija – ističe Biserko za naš list.

Profesor Fakulteta političkih nauka, Rade Veljanovski, smatra da je Zemanovo izvinjenje dokaz približavanja autoritarnih ličnosti na tlu Evrope.

– Ako je nekome želeo da se izvini češki predsednik, onda je trebalo da to učini građanima Srbije, kao i da pomene činjenicu da se bombardovanje dogodilo i zbog pogrešne procene da se bombama mogu rešavati međunarodni problemi, ali još više zbog toga što smo imali katastrofalnu vlast devedesetih godina u kojoj je participirao Aleksandar Vučić, te Ivica Dačić, Aleksandar Vulin i ostali koji su sada na vlasti. Tako da ja taj Zemanov čin izvinjenja tumačim kao lično izvinjenje jedne problematične osobe drugoj problematičnoj osobi, a ne kao gest kojim se pokazuje da nije trebalo učestvovati u nečemu što donosi nesreću velikom broju ljudi – ukazuje Veljanovski.

S druge strane, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je za RTS da izvinjenje Zemana Srbiji mnogo znači, „jer je vreme da se otvori pitanje vojne akcije protiv SRJ, koja nikoga nije napala, a nju su napali sa svih strana“. Politički analitičar Branko Radun istakao je za TV Pink da izvinjenje češkog predsednika ruši propagandnu konstrukciju kako je NATO bombardovanje bilo čista i pravedna akcija.

Centar za evroatlantske studije (CEAS) smatra da je izvinjenje češkog predsednika „istorijski trenutak za državu Srbiju i građane Srbije“, jer „dolazi u trenutku kada kosovska strana i njeni sponzori ulaze u još jedan ciklus prerade ili simplifikacije nedavne prošlost ne bi li u svojim javnostima dobili podršku za nastavak pritisaka na Srbiju da tek tako prizna Kosovo bez kompromisa koji moraju učiniti obe strane“.

Izvinjenja

Još davne 2010. godine, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izvinio se porodicama svih nevino stradalih Hrvata na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991, dok je tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović, na mestu stradanja Srba u Paulin dvoru, poručio da oni koji su ostali iza žrtava tog zločina zaslužuju izvinjenje. „Sve što se dogodilo Srbima i Hrvatima u dvadesetom veku može biti sklopljeno u knjigu prošlosti, a to je čin pisanja knjige budućnosti“, rekao je tada Tadić, a Josipović je izrazio uverenja da će ovim postupcima biti dat novi podsticaj za otkrivanje sudbine nestalih i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, kao i da je moguća drugačija politika mira i prijateljstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Vučić pogrešna osoba za Zemanovo izvinjenje”

  1. Kao prvo, Zeman se izvinio Srbiji ,a preko koga bi drugoga nego preko njenog predsednika,a kao drugo, osobe koje komentarišu ovaj čin nisu vredne pomena je su do sada učinile mnogo štete Srbiji zarad poslova koje obavljaju za NATO alijansu .

  2. Vas redakcijski komentar, kao i ovi sagovornici, su sasvim promaseni, jer ne pratite razvoj ceske politicke scene, vec sve analizirate kroz primitivnu prizmu ˇza ili protiv AVaˇ. Zeman bi se izvinio i da je predsednik Tadic ili bilo ko drugi, a opsesija Vucicem vam onemogucava da vidite celu stvar kao dugogodisnji licni stav jednog coveka koji je na zalasku politicke karijere.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.