Vučić sa predsednikom Kineske akademije nauka o budućoj saradnji 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Bai Čunli je uputio poziv Srbiji za članstvo u Međunarodnoj alijansi naučnih institucija i izneo inicijativu za potpisivanje sporazuma o saradnji i sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu.

Predsednik Kineske akademije nauka takođe je izrazio očekivanje da će više studenata i naučnih radnika koristiti mogućnost za usavršavanje u Kini, ocenivši da je saradnja u oblasti nauke i obrazovanja sastavni deo dobrih odnosa Srbije i Kine, sa velikim potencijalima za obostranu dobrobit, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Na sastanku na kojem su učestvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik SANU Vladimir Kostić, Vučić je izrazio uverenje da će poseta Bai Čunlija značajno doprineti razvoju saradnje Srbije i Kine, posebno u oblasti visokih tehnologija i inovacija, kao i medicine i drugih prirodnih nauka.

Vučić je istakao da ceo svet odaje priznanje Kini za fascinantan napredak u oblasti veštačke inteligencije, čemu je presudan doprinos dala i Kineska akademija nauka i izrazio zadovoljstvo što ta vrhunska naučna institucija potpisuje Sporazum o saradnji sa SANU, čime će biti omogućena razmena iskustava u oblasti visokih tehnologija i inovacija, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je rekao da se „raduje svim uspesima koje Kina, uz mudro i odvažno liderstvo predsednika Sija i KP Kine, postiže na unutrašnjem i međunarodnom planu, uveren da će realizacija impresivnih ciljeva razvoja još više osnažiti poziciju Kine u svetu“.

Vučić je izrazio zahvalnost Kini i njenom predsedniku što Srbija kroz inicijativu Pojas i put ima mogućnost da uspostavlja saradnju u različitim oblastima, pa je među prvim zemljama koja je sa Kinom potpisala Memorandum o razumevanju o Informatičkom putu svile.

On je dodao da Kina, kroz tu inicijativu, pokazuje koliko poštuje načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu.

Vučić je rekao da je „veoma počastvovan“ pozivom da učestvuje na Drugom forumu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put u aprilu u Pekingu i da se ponovo sastane sa predsednikom Sijem, navodi se u saopštenju.