Vukosavljević u Unesku o "opstanku srpskih svetinja na Kosovu", o Baču i Limesu 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Na sastanku s Ernestom Otoneom, pomoćnikom generalne direktorke Uneska za kulturu, bili su i ambasadorka Srbije u Unesku Tamara Rastovac Siamašvili i Mehtild Rusler, direktorka Centra za svetsko nasleđe (World Heritage Center).

Razgovaralo se o „unapređenju raznolikosti kulturnih izraza“ i merama koje doprinose zabrani i sprečavanju nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara.

Sagovornici su se složili, prenosi Ministarstvo, da bi države i međunarodne organizacije trebalo da pojačaju rad na sprečavanju ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Razgovaralo se i o nameri Srbije da Unesku predloži još dva upisa na Listu svetske baštine: Kulturnog predela Bač i transnacionalnog dobra Limes – Granice Rimskog carstva.

Pomoćnik generalne direktorke Uneska, Otone je pozvao zemlje Balkana da, tamo gde postoje uslovi, zajedno nominuju dobra za Uneskovu listu.

Bilo je reči i o generalnom stavu Uneska o rekonstrukciji verskih objekata koji su pod njegovom zaštitom, a u kojima je revitalizovan monaški život.

„Jedna od najvažnijih tema o kojima se razgovaralo bilo je pitanje opstanka srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji“, a zaštita tih objekata koji su na Listi ugrožene svetske baštine, jedan je od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva kulture i informisanja, piše u saopštenju.

„Na sastanku je naglašeno da očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja i obavezu celog sveta, a ministar Vukosavljević ponovio je ozbiljnu zabrinutost za opstanak srpskog kulturnog nasleđa na tom prostoru“, navelo je njegovo ministarstvo.

Ministar Vukosavljević i Emir Kusturica govorili u sedištu UNESK-a

Ministar Vladan Vukosavljević, održao je večeras govor pred predavanje Emira Kusturice „Kultura i raznolikost“ u Parizu, u sedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Cilj posete Unesku je priprema Srbije za novi četvorogodišnji mandat u Izvršnom savetu Uneska, saopštilo je u Beogradu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

„Upravo je Unesko mesto gde treba govoriti o značaju raznolikosti za bogat kolorit svetske kulturne scene“, rekao je ministar, jer „Unesko je organizacija čija Univerzalna deklaracija o kulturnoj raznolikosti promoviše dijalog među različitim tradicijama, međusobno razumevanje, toleranciju prema drugom i drugačijem, i jednaku vrednost svih kultura, tako gradeći mostove i jake veze među narodima“.

„Večeras razgovaramo o kulturi jer se kroz razgovore o kulturi lakše ostvaruje bliskost. Kultura je bila i ostaće jedinstveno mesto susreta“, rekao je Vukosavljević.

Skrenuvši pažnju na tendencije koje prete da oforme jednu, uniformnu kulturu za sve, i da obrišu granice između različitih autonomnih kultura, ministar je ukazao na to da je svaka pojedinačna kultura važna za stvaranje kulturnog kolaža sveta, piše u saopštenju.

„Samo poštovanje jedinstva u raznolikosti može generacijama danas i onima koje će doći, otvoriti lepezu materijalnog i nematerijalnog nasleđa od kojeg je satkan kulturni matriks svih nacija sveta. Tokom duge istorije ljudi i kulture su se formirale u saradnji, one su se mešale, razmenjivale dragocene sadržaje i tako obogaćivale“, kazao je ministar.

I „današnje kulture su spletene, one dozvoljavaju protok ideja, one se ne sudaraju, već se susreću i razumeju“, ocenio je on.

Po njegovim rečima, upravo takva, raznovrsnih slojeva je srpska kultura: davala je i primala uticaje i na raznolikostima se gradila, ipak ne zaboravljajući svoj autentični izraz, naglasio je Vukosavljević.

O savremenom stvaralaštvu u Srbiji ministar je rekao da se „mladi stvaraoci… ogledaju – i to s velikim uspehom – u novim umetničkim disciplinama: dizajnu, stripu, filmu, video-igarama… Bogata kreativnost mladih stvaralaca održava vitalnost srpske kulture i daje dah savremenosti našoj umetničkoj sceni, čime se dodaje novi sloj srpskoj kulturnoj baštini“.

Ministar je podvukao da prožimanje, proces davanja i pozajmljivanja koji kulture čini vitalnim, ne sme da pređe granice i postane napad na baštinu: „Kulturno nasleđe naroda ne sme biti predmet svojatanja, krađe i otimanja ili identitetskog inženjeringa“, ukazao je on.

Za predstavljanje Srbije u Unesku izabran je Emir Kusturica kao autor koji je, po ministrovim rečima, „simbol kulturnih ukrštanja i koji svojim višedecenijskim radom iznova potvrđuje da samo jedinstvo u raznolikosti daruje umetnost koja govori sve jezike, a koju razumeju svi narodi“.

Posle predavanja o značaju kulturnih raznolikosti za obuhvatniju sliku kulture, Kusturica i njegov „The No Smoking Orchestra“ održali su koncert pred prepunom salom sa 1.200 mesta, piše u saopštenju Ministarstva koje dodaje da je u publici bio „neuobičajen broj ambasadora pri Unesku“.

Ministar je imao kraći susret s generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, a susreo se i s Peterom Handkeom i čestitao mu nedavno dobijenu Nobelovu nagradu za književnost.

Srbija je samostalna članica u Unesku od 2003. godine, dok je članstvo Jugoslavije započelo 1950. godine, pet godina po osnivanju te medjunarodne organizacije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.