Vulin od Ministarstva odbrane napravio ministarstvo svoje partije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ JOVO MAMULA/ MO

Nema razlike između ovog marša i slučaja kada je Vulin angažovao osoblje iz Vojne ustanove Dedinje da služe na jubileju njegove stranke. I jedno i drugo predstavlja podređivanje vojske zarad samopromocije jednog čoveka i njegove političke stranke – navodi za Danas Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, komentarišući marš ministra odbrane sa vojnicima u Nišu.

Prema Antićevim rečima, kondicioni marševi su sastavni deo vojne službe, ali ne uključuju i ministra odbrane.

– Nadležnosti ministra ne obuhvataju kondicione marševe. Ovo je prvi ministar koji učestvuje u tim aktivnostima, a sve zbog samopromocije. Dokaze toga možete videti na internet stranici Vulinove stranke Pokret socijalista ili stranice vulin.rs. Ti sajtovi su puni sličnih vesti o Vulinu i njegovim aktivnostima u ulozi ministra odbrane – ističe Antić.

Nikola Lunić, izvršni direktor Centra za strateške politike, takođe motiv za Vulinov marš vidi u njegovoj želji da poboljša politički rejting.

– Aleksandar Vulin, kao osoba koja nema nikakav legitimitet, pošto niko nije za njega glasao, pokušava da preko vojske poboljša svoj rejting. Upravo je i to razlog za njegovu slepu poniznost prema njegovom „vrhovnom komandantu“ Aleksandru Vučiću, pošto ga jedino Vučićeva volja drži na toj poziciji – ističe Lunić.

Prema njegovim rečima, svi prethodni ministri odbrane su se koristili ugledom vojske, ali napominje da je jedino Vulin to činio na način koji je urušio poverenje građana u institucije Vojske Srbije.

– Urušavao je ugled vojske kada je goste iz Kube, bliske njegovoj stranci, primio u prostorijama Ministarstva odbrane. Isto čini svaki put kada obuče parauniformu. Niz je dokaza koji pokazuju da je Vulin od Ministarstva odbrane napravio ministarstvo Pokreta socijalista – zaključuje Lunić.

Podsetimo, nedavni kondicioni marš Trećeg bataljona Vojne policije, nije prvi tog tipa u kojem je učestvovao Vulin. Isto je činio i u decembru prošle godine kada je u okolini Niša marširao sa 63. padobranskom brigadom.

Antić i dalje u vojsci

Iako je prošlo više meseci od kako je Novica Antić odlukom Višeg vojnog disciplinskog suda kažnjen oduzimanjem čina, što praktično znači otkazom iz vojske, on je formalno i dalje zaposlen u vojsci. Naime, on je uložio žalbu na rešenje o oduzimanju čina, a rešenje po žalbi još uvek nije primio. Podsetimo, Antić je disciplinski sankcionisan zbog govora na protestima koji je organizovao Vojni sindikat Srbije.