Zamenik direktora KC Niš: Brojevi ne padaju, dolaze nam cele porodice 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Zamenik direktora KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, prof. dr Radmilo Janković istakao je za RTS da kao kliničar ne može da kaže da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali da može da kaže da imamo veliki problem.

Kako je rakao KC Niš se ubrzano puni, a dešavalo se i da po dva-tri člana iz jedne porodice preminu.

Niš je, posle Beograda, grad sa najviše inficiranih korona virusom. U tom gradu u subotu je zabeležen najveći broj novozaraženih od početka epidemije. Bilo je žurki, reagovale su sve službe, ali su „rezultati“ vidljivi.

„Brojevi ne padaju, dolaze nam cele porodice i to je sve eskaliralo i ide nezaustavljivo ka komplikaciji. Imamo gotovo 50 odsto više pacijenata u KC Niš nego prethodne nedelje. Ubrzano punimo kapacitete, Infektivna više nema mesta. I jako veliki broj teških pacijenata koji se preliva iz Vranja i Surdulice koje gotovo više da nemaju mesta ka Kruševcu i Nišu“, rekao je Janković za RTS.

U Nišu je juče bilo više od 200 novozaraženih, što je, napominje, apsolutno neprihvatljivo.

„Oko Niške tvrđave su poznate kafane, mi moramo naredne dve do tri nedelje da zaboravimo na kafane da bismo sve te sretne trenutke ponovo doživeli. Ako ovako nastavimo, neće biti dobro“, istakao je Janković i dodao da smo „nažalost, pokazali da smo svojeglavi“.

„Moguće je zaraziti se posle prve doze vakcine i kod onih tipova vakcina gde se imunitet sporije stvara, kao kod ‘Sinofarmove’. Nešto brže ide kod drugih vakcina. Jedini magični ključ je masovna vakcinacija, mnogo masovnija nego što je ova, i pridržavanje mera. Ne mogu bitku dobiti lekari i moderni lekovi, samo vakcinacija i mnogo, mnogo bolje poštovanje mera“, rekao je doktor i naveo da nije član Kriznog štaba i da se tamo nalaze i lekari i političari.

„Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da napravimo društveni ambijent u pandemiji, da se dogovorimo da svakog dana umre 20 do 30 osoba. Ne postoji alternativa i ekonomski modalitet, a kamoli da se natežemo da li će biti sat duže ili kraće. Ovo preko vikenda nije dovoljno, imamo ozbiljan problem, smanjićemo i broj vakcinisanih sa ovolikim brojem zaraženih, opet ćemo napuniti bolnice. Apelujem na društvenu empatiju“, naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, ovo što se dešava je apsolutno nedopustivo.

„Podjednako je nedopustivo i ponašanje u Patrijaršiji i na Dunavskom keju. Dešavalo se da po dva-tri člana iz iste kuće preminu. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru i da se moramo uozbiljiti“, zaključio je Janković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Zamenik direktora KC Niš: Brojevi ne padaju, dolaze nam cele porodice”

  1. Plasim se da ce ovog Doktora neko proglasiti za drzavnog neprijatelja jer siri paniku medju narodom . Kao i novine Danas sto ovo objavljuju .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.