Foto: Inženjeri zaštite životne sredine

Manifestacija „Novosadsko proleće“ održava se od 21. do 25. marta na SPENS-u u Novom Sadu, a štand „Inženjera zaštite životne sredine“ nalaziće se u holu na prvom spratu i biće otvoren od 9 do 19 časova svakog dana.

Na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

„Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bi sačuvali naše šume i svež vazduh, poručuju iz Udruženja „Inžinjeri zaštite životne sredine“.

Ovogodišnja akcija „Zamenite stari papir za sadnice“ realizuje se uz podršku programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).