Zavod "Moma Stanojlović" centar za održavanje Erbasovih helikoptera 1Foto: Ministarstvo odbrane

– Veoma smo zadovoljni našom saradnjom i, kada je u pitanju nabavka helikoptera H145m, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera – jedan za Ministarstvo odbrane a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova – rekao je ministar Vulin i dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo.

Zavod „Moma Stanojlović“ će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera ali i za održavanje naših „gazela“ i da će biti u stanju da značajno razvije svoje kapacitete. To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije, jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome,  to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane naručilo šest helikoptera a tri Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Imaćemo četiri borbena helikoptera a dva će biti namenjena za traganje i spasavanje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom, kupili smo izuzetan napadački sistem a biće opremljeni i delom našeg naoružanja. Upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12,7 i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 mm – rekao je ministar Vulin.

Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa Erbasom.

– Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou a to je veoma velika stvar za Odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije – da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema, rekao je Miloradović i dodao da se „paket“ ostvaruje intenzivno, i dok se  proizvode helihopteri, vrše se odgovarajuće pripreme u Zavodu „Moma Stanojlović“.

On je kazao da investicije koje je Vlada Srbije izdvojila prošle godine, da se kapaciteti „Mome Stanojlovića“ podignu na odgovarajući nivo, idu u tom pravcu.

– To je nešto što što će biti velika stvar ne samo za „Momu Stanojlovića“ već za Vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera „gazela“,  a to je prilično velika flota koja leti širom sveta – rekao je vd pomoćnik ministra i dodao da je možda još značajnije to što će „Moma Stanojlović“ biti sertifikovan da proizvodi delove za Erbasov program, pre svega helikopterski.

Sastanku s visokim predstavinikom Erbas grupe prisustvovali su i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić.