Zdenko Tomanović: Sudije ostvaruju želje političarima 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ovakva presuda je nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji i pravna diskriminacija bazirana na pretpostavci krivice, a sve zbog političke potrebe za osudom Miroslava Miškovića, kaže u razgovoru za Danas advokat Zdenko Tomanović, neposredno nakon što je njegov klijent Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta holding, osuđen na dve i po godine zatvora zbog pomaganja svom sinu da utaji 320 miliona dinara. To je bila druga prvostepena presuda Miškoviću i druga osuđujuća. Prvi put je osuđen na pet godina zatvora zbog istog krivičnog dela, ali je Apelacioni sud ovaj deo presude ukinuo i vratio je na ponovno suđenje. Tomanović ističe da nije iznenađen ovakvim epilogom.

– Od reprezenata lošeg pravosuđa, koje i građani Srbije, a i Evropa vide kao problem, nisam očekivao drugačiju odluku osim one koju su političke elite odavno obećale, istakao je Tomanović.

* U izjavi nakon presude, sudski postupak koji se vodi zbog utaje poreza i zloupotrebe u putarskim preduzećima nazvali ste „kampanjom protiv Miškovića“. Ko vodi tu kampanju i sa kojim ciljem?

– Političko-medijska kampanja protiv Miškovića koja je trajala u svim fazama krivičnog postupka je zajednički poduhvat vrha političke elite i lidera pravosudne nesamostalnosti. Predstavnici vlasti najavljivali su svaku fazu postupka od hapšenja, do podizanja optužnice, pa na kraju i samu presudu.

Kampanjom su podsticali društveno zadovoljstvo u uskraćivanju prava na fer suđenje kroz logiku „ako nije kriv za to, onda je za nešto drugo“.

Slučaj Mišković, pokazuje svu nespremnost i tužilaštva i suda da budu objektivni i samostalni. Oni su poslali jasnu poruku da je pravda u Srbiji i selektivna, prividna, privremena i povremena. Oni neće da prihvate i razumeju sopstvenu odgovornost i obavezu da u sudnicama vlada zakon, a ne naravi pojedinaca i želje političkih moćnika. Oni su saizvršioci u ostvarivanju političkih želja. Što se tiče cilja, to je podizanje političkog rejtinga stvaranjem privida da je Mišković u sukobu sa zakonom, a zapravo su svoje političke interese stavili iznad zakona. Generalno, ovakav pristup ugrađen je u naš sistem, on se širi, umnožava i razara naš sistem.

* Rekli ste da je u toku međunarodna arbitraža koja se odnosi na ovaj slučaj. Pred kojom institucijom se vodi arbitraža, šta je predmet spora i kada može da se očekuje odluka?

– Arbitraža je u Vašingtonu. Odluka se očekuje ove godine. Međunarodna arbitraža će potvrditi da i se ni sa aspekta međunarodnog prava ne mogu zakoni primenjivati selektivno zbog političke potrebe.

*Apelacioni sud u Beogradu već jednom je ukinuo presudu Višeg suda u ovom predmetu. Šta očekujete od Apelacionog suda ovog puta i zašto?

– Apelacioni sud je ukinuo raniju presudu jer je isto sudsko veće suprotno osnovnim krivično-pravnim principima, pitalo Narodnu skupštinu i Ministarstvo finansija, da li u konkretnom slučaju postoji poreska obaveza. Na njihovom mišljenju sud je i bazirao svoju presudu, iako po Ustavu nemaju pravo da traže autentično tumačenje. Sudovi i sudije bi trebalo da su potpuno suverene, nezavisne i jedine ovlašćene da tumače i primenjuju propise na konkretno činjenično stanje. Na žalost, sudsko veće je tokom ovog postupka mnogo puta demantovalo ovo osnovno pravno pravilo.

Pravne anomalije

Iako je Apelacioni sud veoma jasno sugerisao da nema krivičnog dela u slučaju Mišković, sada su dva člana veća uveli objektivnu odgovornost oca za sve radnje knjigovođe i direktora u firmi čiji je vlasnik druga firma njegovog sina. Pravne anomalije koje nosi krivični progon i osuda Miškovića moraju u Srbiji da ostanu na nivou pravnog incidenta i očekujem da Apelacija oslobodi Miškovića. To je zahtev dokaza i zakona.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.