Zdrava užina za đake u izdvojenom odeljenju OŠ ''Sveti Sava'' u Izvoru 1Foto: Zoran Panić

Članice Udruženja “Izvorsko zrno“ iz Pirota od aprila do oktobra, dva puta nedeljno pripremaju užinu za učenike izdvojenog odeljena OŠ “Sveti Sava“ u selu Izvor kraj Pirota.

Projekat već tri godine finansira Grad Pirot u okviru Lokalnog akcionog plana za decu.

Sveže pripremljene kiflice, perece, pite, krofne i palačinke sa džemom Udruženje “Izvorsko zrno“ priprema đacima izdvojenog odeljenja OŠ “Sveti Sava“ u selu Izvor. Dva puta nedeljno od aprila do oktobra učenici ove škole imaju besplatnu užinu. Osim specijaliteta nacionalne kuhinje deca mogu popiti mleko ili pojesti neko sezonsko voće. Sa tridesetak učenika izdvojenog odeljenja ove škole rade učiteljice Slađana Vidanović i Marinela Đorđević. Kažu da je za decu, između ostalog, izuzetno važna pravilna ishrana.

– Izdvojeno odeljenje ove škole ima 26 učenika od prvog do četvrtog razreda i dva učenika koji pohađaju pripremni predškolski program. Izuzetno je značajno za njihov razvoj, između ostalog, da se pravilno hrane– kaže učiteljica Marinela Đorđević.

Projekat “Zdrava užina zdravlje za svu decu“ podržava Grad Pirot u okviru Lokalnog akcionog plana za decu. Vrednost projekta je 95 hiljada dinara.

– Pripremamo hranu na tradiconalan način. Uglavnom pratimo njihove želje i pripremamo pite, kiflice, krofne. Obavezni su i sezonsko voće i mleko i mlečni proizvodi, sve ono što je potrebno deci-kaže predsednica Udruženja “ Izvorsko zrno“ Marica Radovanović.

Udruženje “Izvorsko zrno“ osnovano je pre 5 godina sa ciljem promocije tradicionalnih jela. Sedam članica Udruženja priprema hranu u kuhinji koja se nalazi u Doma kulture. Savet mesne zajednice ustupio je prostor na korišćenje a oprwmu je obezbedio pre dve godine Grad Pirot. Specijalitete prezentuju na brojnim manifestacijama i sajmovima. Minulog vikenda na Vurdijadi u Babušnici osvojile su prvo mesto za pripremu specijaliteta tradicionane nacionalne kuhinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari