Zelena stranka: Ima li u voću iz Krnjače, Ovče i Borče hemijskog otpada? 1Foto: Zelena stranka (Arhiva)

Stanovnici Krnjače, Ovče i Borče strahuju da je povrće koje jedu, i koje prodaju na beogradskim pijacama zagađeno hemijskim materijama iz otpadnih voda iz kanala Kalovito, koji prolazi pored njihovih bašta, navodi se u saopštenju Zelene stranke.

„U cilju zaštite zdravlja stanovnika ovih naselja, ali i svih Beograđana, Zelena stranka angažovala je Zavod za javno zdravlje grada Beograda da utvrdi nivo zagađenosti kanala hemijskim materijama, i utvrdi njihov sastav i poreklo, kako bi o tome obavestila javnost, i ukoliko bude neophodno podnela prijave nadležnim organima, navodi se u saopštenju. 

Kako se navodi, stručnjaci Zavoda izvršili su uzorkovanje vode 23. jula u prisustvu članova Zelene stranke i Udruženja građana „Eko-pančevački rit“.

„Građani su nam se u više navrata obraćali iznoseći žalbe na nesnosan smrad koji se širi iz kanala Kalovito. Oni smatraju da je za zagađenje kanala odgovorna firma Drenik. Kako smo se uverili na licu mesta, uz sistem kanala Kalovito nalazi se puno bašta, koje stanovništvo obrađuje i na njima gaji povrće i voće, koristeći kanalsku vodu za navodnjavanje. Pošto proizvodi završavaju na pijačnim tezgama, dužni smo da utvrdimo činjenično stanje i o njemu obavestimo javnost Beograda“, rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

U saopštenju se ističe da će rezultati hemijske analize biti gotovi za 20 dana i ukoliko rezultati budu pokazali zagađenje, Zelena stranka će o tome obavestiti nadležne državne organe, kako bi se donele neophodne mere kojima bi se zaštitilo zdravlje žitelja Krnjače, Ovče i Borče i ostalih građana Beograda.