Železnice: Najviši nivo bezbednosti na putnim prelazima u protekle dve decenije 1Železnička stanivca Beograd Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Dodali su da će ulaganja u putne prelaze u 2020. godini biti povećana, pa su obezbedjena i kreditna sredstva u iznosu od 13 miliona dolara od Svetske banke i osam miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj, za podizanje nivoa bezbednosti na putnim prelazima.

Za dalje podizanje nivoa bezbednosti, neophodno je da svi učesnici u drumskom saobraćaju poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju, kako bi sačuvali svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Na prugama u Srbiji u 2019. godini dogodilo se ukupno 41 nesreća na putnim prelazima, u kojima su poginule dve a povredjeno 17 osoba.

Poredjenja radi, najveći broj udesa i nezgoda na putnim prelazima u 21. veku dogodio se 2001. godine – 114, što je skoro tri puta više nego u 2019.
Najviše je ljudi na putnim prelazima povredjeno 2005. godine, čak 56, a najviše je poginulo na putnim prelazima 2002. godine, 28 što je čak četrnaest puta više nego u 2019. godini.

„Infrastruktura železnice Srbije“ u poslednje dve godine automatizovala je i postavila rampe na ukupno 22 putna prelaza u Srbiji, podižući na taj način nivo osiguranja i bezbednosti saobraćaja na znatno viši nivo, navedeno je u saopštenju.